Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedoci o ubistvima Srba u Sarajevu

Datum objave: petak, 22 decembra, 2017
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja za ratni zločin nad srpskim civilima u naselju Alipašino polje u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Nikola Čarapić govorio je o saznanjima o stradanju oca, kojeg još nije pronašao, a za čije tijelo su mu rekli da je “završilo u rijeci Miljacki”.

© Fotolia/ WavebreakMediaMicro
© Fotolia/ WavebreakMediaMicro

Za zatvaranje, nečovječno postupanje i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino polje, Tužilaštvo BiH optužilo je nekadašnje pripadnike Teritorijalne odbrane “Stela” i specijalnih jedinica takozvane Armije BiH Senada Džananovića, Edina Gadžu i Jasmina Erovića.

Čarapić, tada petogodišnjak, Sarajevo napušta u aprilu 1992. godine sa majkom i bratom, dok otac ostaje u porodičnoj kući u naselju Stup.

“Djed i baka su dobili informaciju da je otac nestao, a potom likvidiran. Do okončanja rata nismo imali više informacija. Majka se 1996. godine vratila i od komšija i članova porodice saznaje detalje – da je odvođen više puta na ispitivanja. Bio je odveden i, kako su prenijeli, zatvoren u supermarketu na Alipašinom polju, koji je bio improvizovani zatvor”, opisao je on.

Svjedok je saznao da su u zatvoru u kojem je bio njegov otac tražili dobrovoljce koji će ići na radove, a da su se njegov otac, braća Radović i još neki odazvali tom pozivu, prenosi Birn.

Prema njegovim riječima, ti ljudi se više nisu vratili. Tijelo oca nije našao, a njegovoj majci je rečeno da su tijela bačena u rijeku Miljacku.

Svjedok Tužilaštva BiH Milenko Čabak je otišao s majkom 3. aprila 1992. godine iz sarajevskog naselja Alipašino polje u Beograd, dok je njegov otac ostao u stanu.

Povremeno su, kako je posvjedočio, bili u kontaktu dok od komšinice nije saznao da mu je otac odveden “negdje u zatvor”.

“Komšinica Desa Rovčević u junu 1992. mi je rekla da je otac viđen na Trgu ZAVNOBiH-a kako čisti stakla i da je u radnoj obavezi”, rekao je Čabak, dodavši da mu je kasnije otac pričao da je pretučen čim je doveden u podrum kafića “Borsalino”.

“Pričao je da su neki od njih imali puške. Spominjao je nekog Senada, za kojeg je rekao da se za sve pitao, i nekog Krušku. Govorio mi je da je izvođen u živi štit na Mojmilu, da je izvođen na čišćenje”, ispričao je svjedok i naveo da se njegovoj porodici u Beogradu otac pridružio u novembru 1992.godine.

Prema svjedočenju, otac mu je pričao da je braću Radović jednu noć izveo izvjesni Kimun, koji je “važio kao mangup u raji”, a imao je “zečiju usnu”.

Suđenje će biti nastavljeno 12. januara naredne godine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Svjedok bio na spisku za likvidaciju
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top