Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedok bio na spisku za likvidaciju

Datum objave: sreda, 6 decembra, 2017
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Na suđenju trojici bivših pripadnika takozvane Armije BiH /ABiH/ za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino polje, svjedok Tužilaštva BiH Risto Bašić potvrdio je da je 1992. godine vidio spisak za likvidaciju na kojem je bilo njegovo ime.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Bivši policijski službenik Risto Bašić ispričao je na današnjem ročištu da je u junu 1992. godine od komšinice iz sarajevskog naselja Alipašino polje saznao da je u objektu “Stela” sačinjen spisak za likvidaciju, na kojem se nalazilo njegovo ime.

“Taj spisak sam vidio. Kada sam vidio svoje ime, nijedno drugo nisam zapamtio, ali je bilo oko 28 imena. Kod mene je pisalo: `Risto Bašić zajedno s porodicom`. `Stela` je bio neki štab, organizacioni punkt”, izjavio je on, dodavši da je Juka Prazina postavio Samira Kahvedžića zvanog Kruško da rukovodi “Stelom”.

Bašić je spomenuo privođenje koje mu je ostalo u sjećanju, kada su u junu iste godine po njega u stan došla dva momka. Prema njegovom opisu, jedan od njih je bio visok, imao je rasječenu usnu i zvali su ga Kimun, prenosi Birn.

Svjedok je ispričao da su ga odveli na Trg ZAVNOBiH-a te da je uveden u podrum zgrade u kojem je vidio Zaima Arnautovića i Senada Džananovića. Prema njegovim riječima, u tim trenucima došao je njegov komšija, koji mu je rekao da ide kući.

“Gledajući Džananovića, vidio sam smrt. Ja sam otišao kući. Imao sam osjećaj da sam izmakao smrti”, naveo je on, dodavši da s Džananovićem nije komunicirao i da je naknadno saznao njegovo ime.

Svjedok je ispričao da je jednom priveden u objekat “Borselino” te da je tu vidio Kostu Kosovića na koljenima, a Džananović ga je jahao. On je dodao da je vidio da je Džananović udario Kosovića.

Bašić je posvjedočio da je 1993. ili 1994. godine sreo Dragana Fazlagića, istražnog sudiju, koji mu je rekao da vodi istragu za “Stelu”, kao i da mu je u planu Džananović, jer je izvršio više ubistava.

“Rekao je da je prikupio podatke za oko 58 osoba. Sjećam se da je i Kimuna pomenuo da je učestvovao u oko devet likvidacija”, rekao je Bašić.

Bašić je dodao da poznaje optuženog Jasmina Erovića i da su imali korektan odnos, te da smatra da je on uživao autoritet kod Prazine.

Bašić se prisjetio da je vidio Erovića da je nekog čovjeka udario šakom.

Govoreći o stanovima koje su vojnici koristili, svjedok je naveo da su kružile priče da su služili za dovođenje djevojaka i žena, te da su one seksualno iskorištavane.

Suđenje će biti nastavljeno 8. decembra.

Tužilaštvo BiH optužilo je Senada Džananovića, Edina Gadžu i Jasmina Erovića, da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane /TO/ “Stela” i specijalnih jedinica takozvane ABiH, na području naselja Alipašino polje nezakonito zatvarali, ubijali, mučili i nečovječno postupali prema zatvorenim civilima.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top