Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Свједочење о злочинима над Србима у Орашју

Свједок Тужилаштва БиХ Лука Васиљевић рекао је на суђењу припадницима ХВО оптуженим за ратни злочин над Србима на подручју Орашја да су током заробљеништва у Доњој Махали људи извођени на испитивања и поједини, попут Чеде Цвијановића, нису никад враћени, Аћиму Цвијановићу је избијено око, а Перу Гаврића су пронашли објешеног каблом о бојлер.

shutterstock
shutterstock

Васиљевић је испричао да су га из Букове Греде, гдје је живио и радио као возач прије рата, одвели 9. маја 1992. године људи у маскирним униформама са ознакама ХВО-а.

Он је навео да су припадници ХВО-а долазили неколико пута и сакупљали оружје, да је он предао пиштољ за који је имао одобрење и двије ловачке пушке, те да је Перо Винцетић био тај који је скоро увијек тражио наоружање.

Свједок је рекао да се 9. маја, када је један број мјештана камионом одведен из села Букова Греда, мјешанима обратио /један од оптужених/ Марко Доминковић, који је тражио да се преда цјелокупно наоружање.

Свједок се присјетио и заточеништва у Средњој школи у Орашју, гдје је одведено око 40 људи који су били затворени и у Доњој Махали.

Васиљевић је рекао да су он и Илија Максимовић из Орашја рањени када је одведен на копање на насип у Видовице, те да их је тада чувао “ригорозни војник Ђуро” са снајпером и да људима који су копали нису дали да се склоне док су падале гранате.

Он је рекао да су одведени у болницу на превијање гдје је остао девет дана, након чега је враћен у фискултурну салу школе у Доњој Махали.

У тој сали је било 40 мјештана Букове Греде и 15 из Орашја и 150 до 200 Срба из Дубице и Новог Града.

Међу заробљенима је, како је навео, било и жена. Већина заробљених добијала је храну три пута дневно, осим Перице Божића и Андрије Гаврића који су били у одвојеној просторији и који су много лошије третирани.

“Виђао сам их када су их изводили. Након неког времена је Андрији натекао стомак и умро је док је Перици сломљена рука јер је носио гипс. Мене нису тукли”, рекао је свједок.

Он се присјетио и да су полицајци знали да изводе заробљене жене, које су се враћале утучене, али се није могло примијетити да су физички малтретиране.

“Послије рата сам комуницирао са Маром и Милком /свједок није знао презимена/, али ниједна није жељела да каже да ли су их напаствовали”, рекао је свједок.

Данас је саслушан и заштићени свједок чије свједочење, како је саопштила предсједавајућа Судског вијећа Минка Крехо, медији не могу преносити.

Наредно рочиште заказано је у сриједу, 21. марта, у 9.30 часова када ће, како је најавио тужилац Миланко Кајганић, бити саслушана три свједока.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва – убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок видио убиство Максе Гаврића

Логорски трагови усташког злочина!

Мато Живковић тукао српске заробљенике

Симић: Ракијица једва чекао да истуче затвореног Србина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Пратите нас на друштвеним мрежама: