fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Logorski tragovi ustaškog zločina!

Nastavljeno suđenje pripadnicima HVO za zločine nad Srbima u Orašju. Zarobljenom Aćimu Cvijanoviću iskopali oko i odsekli deo kože

Optuženi sa advokatom
Optuženi sa advokatom

Vojnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zabili su bajonet u vrat Maksi Gajiću, dok su Aćimu Cvijanoviću izbili oko i odsekli deo kože na glavi!

To je na nastavku suđenja generalu HVO Đuri Matuzoviću i još devetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. ispričao svedok tužilaštva Petar Cvijanović, dodajući da je optuženi Mato Živković zvani Rakijica 9. maja 1992. tukao zatvorene srpske civile u šupi u Donjoj Mahali.

Svedok je rekao da je po naređenju maskiranih pripadnika hrvatske vojne policije otišao ispred seoske čitaonice gde je bilo oko 50 Srba. Žene su puštene, a muškarci uhapšeni i natovareni u kamion. Odatle su, kako kaže, odvedeni Mićo Galić, Zoran, Lazo, Dragan, Žarko, Mišo i Marko, za koje je kasnije čuo da su ubijeni.

– Odvedeni smo u šupu pored kuće Mirze Deljkovića u Donjoj Mahali. Tamo su tukli zarobljene Srbe. Jedan vojnik je Maksi Gajiću zabio bajonet u vrat, nakon čega je odvezao njegovo telo – ispričao je Cvijanović.

Posle dva-tri dana provedena u šupi odveli su ih u salu SŠC u Orašju.

– Muškarci su odvođeni na kopanje rovova. Tokom tih radova, na liniji su poginuli Luka Vasiljević, Niko Maksimović i veterinar Ljubo – naveo je Cvijanović.

On je istakao da su vojnici Aćimu Cvijanoviću izbili jedno oko i odsekli deo kože na glavi.

– Video sam ga krvavog kad se vratio s batinanja. Kasnije je odveden i više se nikad nije vratio. Aco Petrović, Savo Sarić i Pero Cvijanović isto su odvedeni i nikad nisu vraćeni. Telo Pere Cvijanovića do danas nije pronađeno – rekao je svedok.

OPTUŽNICA

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić. Na teret im se stavlja da su kao pripadnici komandnih struktura HVO i policije u Orašju progonili srpsko stanovništvo – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima, silovanjima i drugim nečovečnim delima.

Autor: O. Matavulj

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mato Živković tukao srpske zarobljenike

Sarić: Oca su mi pretukli Pero Vincetić i Ivo Živković …

Simić: Rakijica jedva čekao da istuče zatvorenog Srbina …

Devetorica optuženih negirala krivicu za zločine nad …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: