Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Svjedočenje o zločinima na području Trnova

Datum objave: utorak, 11 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

U nastavku suđenja Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine nad Srbima na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH Rajka Popović govorila je o zatočeništvu u Osnovnoj školi u Dejčićima, gdje je bila zarobljena sa još žena i djece.

sud_1.jpg

Popovićeva je ispričala da su je pripadnici muslimanse vojske zarobili na prevoju Rogoj u ljeto 1993. godine kada je sa porodicom krenula prema Kalinoviku.

Ona kaže da je nakon zarobljavanja odvedena na obližnje brdo Javorak, gdje je bilo još stanovnika srpske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske.

“Tu je bio i Godinjak koji nam je rekao da nigdje ne bježimo i da smo tu sigurni”, navela je Popovićeva.

Ona je rekla da je muslimanska vojska zarobljenike sa brda Javorak povela u selo Dejčiće kada je počeo protivnapad Vojske Republike Srpske.

“Dok smo prolazili, vidjeli smo mrtve ljude oko kuća”, prisjetila se Popovićeva.

Ona kaže da su smješteni u Osnovnu školu u Dejčićima, gdje je sa još žena i djece bila zatvorena u jednoj od učionica.

Popovićeva je rekla da nije vidjela gdje su smješteni muškarci, ali da se “moglo čuti kada se nešto dešava”.

Ona se prisjetila noći kada je izvjesni vojnik Toza ušao u njihovu učionicu, ošamario dvije ili tri žene, a jednu djevojku izveo, prenosi Birn.

“Te noći se čula galama u cijeloj školi. Kasnije je on nju vratio. Sljedeće jutro, kada su nas vodili da čistimo u `Rajski do`, vidjeli smo da iznose tijelo nekog muškarca”, posvjedočila je Ppovićeva.

Ona je navela da je u “Rajskom dolu” srela i Godinjaka, koga je vidjela i u Dejčićima kada je nudio zatvorenicima da potpišu ugovor o lojalnosti.

Popovićeva je rekla da je u školi u Dejčićima boravila sedam dana, nakon čega je sa drugim ženama prebačena u obdanište, dok su muškarci prebačeni u Dom zdravlja.

Za zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene na području Trnova, s Godinjakom su optuženi i Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Timotije priča o premlaćivanju u zarobljeništvu u Trnovu …

Optužnica za zločine nad Srbima u Trnovu

Nastavljeno suđenje za ratne zločine nad Srbima oko Trnova

optužnica protiv trojice za zločin nad srbima u trnovu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top