Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SVETE SLIKE PRETOČIO U SVETE ZIDINE: Mladi arhitekta (27) uradio Spomen-muzej u Starom Brodu

Datum objave: ponedeljak, 7 oktobra, 2019
Objavljeno u Podrinje, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Sa samo 27 godina uradio je dela koja bi bila dovoljna za jedan prosečan radni i umetnički vek.

PRIZNANjE Predsednica RS Željka Cvijanović uručuje medalju zasluga Novici Motiki
PRIZNANjE Predsednica RS Željka Cvijanović uručuje medalju zasluga Novici Motiki

Piše: Drago Gajić

Mladi arhitekta iz Zvornika Novica Motika sa 27 godina, uradio je dela koja bi bila dovoljna za jedan prosečan radni i umetnički vek. A kruna njegovog plodnog rada je Spomen-muzej u Starom Brodu, za koji je projekat uradio besplatno, čime je obeleženo 77 godina od stradanja više od šest hiljada Srba, golorukih ljudi, žena i dece, koji su pred razularenim ustašama bežali iz Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada ka Drini, Srbiji i slobodi, kad su ih na zverski način pobile horde Jure Francetića, pripadnici zloglasne ustaške Crne legije.

Motika je u ratnom vihoru poslednjeg otadžbinskog rata u BiH, sa trinaest meseci ostao bez oca. Tako je u životu morao da se snalazi bez najvažnijeg oslonca. U tome mu je pomogla vera i veza sa crkvom, koja je doprinela tome da se izgradi kao čovek i umetnik.

Ikonopisanjem je počeo da se bavi već sa osam, a slikarstvom sa petnaest godina.

Završio je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Departman za arhitekturu i urbanizam. I, kao najmlađi student u delegaciji fakulteta 2012. godine posetio je manastir Hilandar, i iskoristio je priliku da ovoj svetinji daruje ikonu Svetog Vasilija Ostroškog koju je sam uradio.

Po završetku fakulteta počeo je ozbiljnije da se bavi arhitekturom, ali i ikonopisanjem za potrebe Mitropolije dabrobosanske.

– Moj početak kao arhitekte bio je težak, kao i svima drugima. Odlučio sam da se vratim u rodni grad, odakle sam krenuo i stvorio bazu za dalje aktivnosti. Jedno od većih iskušenja bila mi je izrada glavnog projekta rekonstrukcije hotela “Vidikovac” u Zvorniku, remek-delo iz osamdesetih godina prošlog veka. Prvi ozbiljniji projekat uradio sam sa 23 godine, projektujući Gradski trg i Fontanu u Zvorniku. Potom sam uradio projekte spomenika palim borcima iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova u Zvorniku i Foči, a značajni su mi i projekti stambenih zgrada i poslovnih prostora u Beogradu i drugim mestima – podseća se Motika.

Saradnja sa crkvom kao živom institucijom, oko koje svi Srbi treba da se slože i umnože, za Motiku je jedno veliko iskustvo koje će nositi celog života.

– Saradnju sa mitropolitom dabrobosanskim blagopočivšim Nikolajem počinjem 2013/14. godine, kada sam radio na obnovi Mitropolije. Uradio sam krst u Vidrićima nadomak Sokoca, najveći u Republici Srpskoj. Od mitropolita Hrizostoma sam dobio blagoslov za projekat Spomen-muzeja stradanja Srba u Starom Brodu kod Višegrada, a blagoslov za izgradnju spomenika sam 2018. godine dobio od patrijarha Irineja – dodaje Motika.

Izgradnjom i osvećenjem Spomen-obeležja u Starom Brodu projekat Novice Motike je dobio puni smisao, što mladog arhitektu ispunjava blaženstvom i mirom. U Spomen-muzeju i u samoj Drini je postavljeno 27 skulptura sa 39 likova, što simbolizuje zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u nabujalu Drinu.

Skulpture je po projektu Novice Motike izvajao umetnički slikar Bojan Mikulić iz Novog Sada, a Livnica “Janković” iz Smedereva je završila najveći deo posla u pogledu livenja, pakovanja, spajanja, rušenja, patiniranja i voskarenja.

Medalja zasluga za narod, koju je Novici Motiki dodelila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, za doprinos u izgradnji ovog spomen-obeležja, samo je doprinela tome da bude ponosan na svoj rad bez ikakve naknade.

– Gledajući, čitajući i slušajući svete zapise stradalnika u Starom Brodu i Miloševićima, tog 22. marta 1942. godine, kao čovek nad ovim sam zanemeo, kao individua u potpunosti stao, a kao umetnik – arhitekta morao sam nastaviti dalje, kako bih ispričao priču o vremenu, kako bi ispričao stravičan događaj koji je trajao više od ugašenog treptaja. Sada ovu svetu sliku tkam u svete zidine, pretvaram tren u njihov dom, dom 6.000 živih sveća. To su hiljade živih sveća i pucketanje koji pevaju svoju večnu pesmu – rekao nam je Motika.

PODRŠKA

Za preneseno znanje, Motika je zahvalan svojim profesorima – Darku Rebi, Dejani Nedučin, Mileni Krklješ, Srđanu Kolakoviću i Dušku Đuriću.

Da se njegov projekat u Starom Brodu ostvari omogućili su donatori Miodrag Davidović – Daka i Spasoje Abijanić, sveštenik Dragan Vukotić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i Nenad Ikonić, načelnik Gorske službe spasavanja “Volf”.

Izvor: NOVOSTI

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top