fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVETE SLIKE PRETOČIO U SVETE ZIDINE: Mladi arhitekta (27) uradio Spomen-muzej u Starom Brodu

Sa samo 27 godina uradio je dela koja bi bila dovoljna za jedan prosečan radni i umetnički vek.

PRIZNANjE Predsednica RS Željka Cvijanović uručuje medalju zasluga Novici Motiki
PRIZNANjE Predsednica RS Željka Cvijanović uručuje medalju zasluga Novici Motiki

Piše: Drago Gajić

Mladi arhitekta iz Zvornika Novica Motika sa 27 godina, uradio je dela koja bi bila dovoljna za jedan prosečan radni i umetnički vek. A kruna njegovog plodnog rada je Spomen-muzej u Starom Brodu, za koji je projekat uradio besplatno, čime je obeleženo 77 godina od stradanja više od šest hiljada Srba, golorukih ljudi, žena i dece, koji su pred razularenim ustašama bežali iz Pala, Olova, Kladnja, Sokoca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada ka Drini, Srbiji i slobodi, kad su ih na zverski način pobile horde Jure Francetića, pripadnici zloglasne ustaške Crne legije.

Motika je u ratnom vihoru poslednjeg otadžbinskog rata u BiH, sa trinaest meseci ostao bez oca. Tako je u životu morao da se snalazi bez najvažnijeg oslonca. U tome mu je pomogla vera i veza sa crkvom, koja je doprinela tome da se izgradi kao čovek i umetnik.

Ikonopisanjem je počeo da se bavi već sa osam, a slikarstvom sa petnaest godina.

Završio je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Departman za arhitekturu i urbanizam. I, kao najmlađi student u delegaciji fakulteta 2012. godine posetio je manastir Hilandar, i iskoristio je priliku da ovoj svetinji daruje ikonu Svetog Vasilija Ostroškog koju je sam uradio.

Po završetku fakulteta počeo je ozbiljnije da se bavi arhitekturom, ali i ikonopisanjem za potrebe Mitropolije dabrobosanske.

– Moj početak kao arhitekte bio je težak, kao i svima drugima. Odlučio sam da se vratim u rodni grad, odakle sam krenuo i stvorio bazu za dalje aktivnosti. Jedno od većih iskušenja bila mi je izrada glavnog projekta rekonstrukcije hotela „Vidikovac“ u Zvorniku, remek-delo iz osamdesetih godina prošlog veka. Prvi ozbiljniji projekat uradio sam sa 23 godine, projektujući Gradski trg i Fontanu u Zvorniku. Potom sam uradio projekte spomenika palim borcima iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova u Zvorniku i Foči, a značajni su mi i projekti stambenih zgrada i poslovnih prostora u Beogradu i drugim mestima – podseća se Motika.

Saradnja sa crkvom kao živom institucijom, oko koje svi Srbi treba da se slože i umnože, za Motiku je jedno veliko iskustvo koje će nositi celog života.

– Saradnju sa mitropolitom dabrobosanskim blagopočivšim Nikolajem počinjem 2013/14. godine, kada sam radio na obnovi Mitropolije. Uradio sam krst u Vidrićima nadomak Sokoca, najveći u Republici Srpskoj. Od mitropolita Hrizostoma sam dobio blagoslov za projekat Spomen-muzeja stradanja Srba u Starom Brodu kod Višegrada, a blagoslov za izgradnju spomenika sam 2018. godine dobio od patrijarha Irineja – dodaje Motika.

Izgradnjom i osvećenjem Spomen-obeležja u Starom Brodu projekat Novice Motike je dobio puni smisao, što mladog arhitektu ispunjava blaženstvom i mirom. U Spomen-muzeju i u samoj Drini je postavljeno 27 skulptura sa 39 likova, što simbolizuje zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u nabujalu Drinu.

Skulpture je po projektu Novice Motike izvajao umetnički slikar Bojan Mikulić iz Novog Sada, a Livnica „Janković“ iz Smedereva je završila najveći deo posla u pogledu livenja, pakovanja, spajanja, rušenja, patiniranja i voskarenja.

Medalja zasluga za narod, koju je Novici Motiki dodelila predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, za doprinos u izgradnji ovog spomen-obeležja, samo je doprinela tome da bude ponosan na svoj rad bez ikakve naknade.

– Gledajući, čitajući i slušajući svete zapise stradalnika u Starom Brodu i Miloševićima, tog 22. marta 1942. godine, kao čovek nad ovim sam zanemeo, kao individua u potpunosti stao, a kao umetnik – arhitekta morao sam nastaviti dalje, kako bih ispričao priču o vremenu, kako bi ispričao stravičan događaj koji je trajao više od ugašenog treptaja. Sada ovu svetu sliku tkam u svete zidine, pretvaram tren u njihov dom, dom 6.000 živih sveća. To su hiljade živih sveća i pucketanje koji pevaju svoju večnu pesmu – rekao nam je Motika.

PODRŠKA

Za preneseno znanje, Motika je zahvalan svojim profesorima – Darku Rebi, Dejani Nedučin, Mileni Krklješ, Srđanu Kolakoviću i Dušku Đuriću.

Da se njegov projekat u Starom Brodu ostvari omogućili su donatori Miodrag Davidović – Daka i Spasoje Abijanić, sveštenik Dragan Vukotić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i Nenad Ikonić, načelnik Gorske službe spasavanja „Volf“.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: