Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sveštenik Nenad Ilić: Razmišljanja o zlu na dan svetog Vukašina Jasenovačkog

Sistem ovoga sveta u zlu leži. I tek će nam pokazati na šta je sve spreman. Kao i na šta su spremni svi oni koji podupiru taj sistem u svim njegovim prerušenim oblicima.

Sveti-Vukasin.jpg

Danas, na dan Svetog novomučenika Vukašina, čije su poslednje reči izbezumljenom ustaškom koljaču koji je od njega tražio da se odrekne vere i Boga bile „Samo ti, sinko, radi svoj posao“, gledamo prizore iz Amerike.

Bivši igrač američkog fudbala, radnik u obezbeđenju jednog restorana u Mineapolisu, Džordž Flojd, „pitomi crni Džin“ kako su ga zvali, ubijen je pri policijskom privođenju tako što mu je policajac kolenom stao na vrat dok on nije prestao da diše.

Nije se opirao, a njegove poslednje tiho i pitomo izrečene reči su bile „Pozorniče, ne mogu da dišem“. Dželat se nije mrdnuo. Zabeleženo je mobilnim telefonima nemoćnih svedoka.

Izvor: FB svešt. Nenada Ilića

U Mineapolisu su izbili neredi, napadi na policiju, paljenje policijske stanice, automobila. U neredima učestvuju i crni i beli.

U ljudima ipak postoji nešto što se opire zlu.

Zlo je prisutno u svetu. Zlo koje je zaklonjeno iza uniforme i državne sile je posebno odvratno. Ako igde postoji težnja sistema da opravda zlo, nema nikakve sumnje da se ono što je ljudsko i Božije mora od zla ograditi. Reakcija nije uvek kontrolisana ali je razumljiva.

Bolno je što susedi Hrvati, među kojima je i mnogo bivših Srba, nikako, posle toliko godina, da se jasno ograde od zla koje su usmerili na Srbe. Ali je još bolnije da među Srbima u Srbiji postoje još uvek ljudi koji ne žele bez obzira na Miloševića i Tuđmana i Aliju, da razumeju otpor koji se javio kod Srba u Hrvatskoj kad im je ponovo zapretilo nepokajano zlo. Ako i razumeju sad nerede u Mineapolisu, ne žele da razumeju neuporedivo strašnije uzroke građanskog rata u Hrvatskoj i na teritoriji nekadašnje NDH.

Zlo se zlom ne leči, ali da neko ne razume razliku između gneva nemoćnih i uplašenih i gnusne organizovane sile ipak je opasno. To je podrška zlu bilo gde i bilo na koji način će se ono pojaviti.

Sveti novomučenik Vukašin 

A pobednika u Hristu kao što je Sveti Vukašin, pobednika koji ni pravednim gnevom ne pomažu zlu da vlada, uvek je bilo malo. I zbog toga ih i proslavljamo. Da bismo pronašli i sačuvali ono Božije u nama.

A biće nam potrebno. Jer sistem ovoga sveta u zlu leži. I tek će nam pokazati na šta je sve spreman. Kao i na šta su spremni svi oni koji podupiru taj sistem u svim njegovim prerušenim oblicima.

Naslov i oprema: Stanje stvari

(Fejsbuk stranica sveštenika Nenada Ilića, 29. 5. 2020)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: