Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Све више насиља и све агресивнији десни екстремисти

neonacisti

Дуго се вjеровало да jе наjвише неонацистичких испада на истоку Њемачке, међутим, сада су исток и запад државе изjедначени када су у питању екстремистички деликти.

Мигранте на улици jавно псуjу, приjете им и нападаjу их хладним оружjем. Јевреjска гробља биваjу оскрнављена, а на зидовима кућа неонацисти цртаjу кукасте крстове и пишу нацистичке пароле.

Грађани страног пориjекла добиjаjу анонимне приjетње да ће бити враћени у земљу пориjекла и то са „тачним датумом“.

Страх се шири на ширем подручjу Нирнберга. Ниjемци коjи се ангажуjу против таквог дjеловања десно радикалних екстремиста такође су изложени великом притиску.

Испред куће Михаела Хелмбрехта дежура полициjа jер jе његова породица била на мети десних екстремиста три дана!

Хелмбрехт се нашао на мети неонациста због тога што jе лидер „Алиjансе против десног екстремизма“. Он каже да се неонацисти све мање криjу и да сваки пут када дође до њиховог марша, односно демонстрациjа – дође до насиља.

„Примиjетили смо да jе та сцена заиста постала радикалниjа и одлучниjа. Имам утисак да се овдjе, на баварскоj неонацистичкоj сцени, њихова дjела уздижу на хероjски пиjедестал“, каже Хелмбрехт.

Упркос поjачаним напорима на разjашњавању насилних дjела, полициjа веома риjетко успjева да приведе починиоце. Многе комшиjе затвараjу очи пред насиљем.

Жртвама у таквим околностима jедино остаjе страх. „Наравно да се човjек плаши. Страх jе наjjаче оружjе десних екстремиста. Таj страх, наш страх, они циљано користе“ – опомиње Хелмбрехт.

Неонацисти проналазе и нападаjу и новинаре коjи их критикуjу. То се догодило Херберту Фуеру из листа „Нирнбергер нахрихтен“, коjи упозорава: „Не смиjу сазнати гдjе стануjете“!

Многи мигранти, коjи су до сада због десних екстремиста избjегавали исток Њемачке, не осjећаjу се више безбjедно ни на западу земље.

Мурат, трговац поврћем у месту Ваjсенбург, код Нирнберга, због те опасности осjећа попут „човjека треће класе“.

„Ја живим овдjе. Одавде сам. Имам ћерку и желим да живим баш ту. Да ми буде добро“, каже Мурат. Он не схвата зашто се не забране демонстрациjе неонациста у његовом граду.

Градоначелник Јирген Шрепел обjашњава да jе у незгодноj ситуациjи. „То jе циjена демократиjе. Док год странке попут Националсоциjалистичке странке Њемачке (НПД) не буду забрањена, они се могу позвати на њихова права, у коjа спада и право на демонстрирање“, каже Шрепел.

Истражиоци у Њемачкоj jош увиjек скупљаjу jасне доказе коjи би довели у везу насиље неонациста са десноекстремном НПД. Али, грађани не могу и не желе да чекаjу забрану – наводи Доjче веле.

Тако су се у Регенсбургу након напада на jевреjског власника jедног кафића организовали и остали власници и на своjим вратима jасно поставили знак на коjем стоjи: „Расисте не служимо“.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: