Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SVAKA GODINA U USTAŠAMA KAO DVIJE GODINE RADNOG STAŽA?!

Bivše ustaše primaju redovno penzije od hrvatske države

Bivše ustaše primaju redovno penzije od hrvatske države

Prema hrvatskim zakonima, svaka godina provedena u oružanim formacijama ustaške NDH, saveznice nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, računa se kao dvije godine radnog staža!?

Isto se računaju i godine koje su ustaše provele u ratnom zarobljeništvu nakon 1945. godine.

Prema zvaničnim podacima, više od 13 hiljada pripadnika ustaških jedinica, pripadnika “tjelesnog zdruga” poglavnika Ante Pavelića, domobrana i “oružnika”, te njihovih članova porodica primaju penzije “domovinske vojske”.

Te penzije isplaćuju se od 1993. godine, kada je Hrvatski
sabor, kojim je tada predsjedavao Stjepan Mesić, omogućio takav zakonski osnov.

Procedura je sljedeća: potrebno je pokazati da je određeno lice koje traži penziju služilo u ustaškoj vojsci ili domobranima od 1941. do 1945. godine.

Nakon popunjenog obrasca o služenju u ustaškoj vojsci, eventualnim odlikovanjima i kratkom opisom kretanja u oružanim snagama NDH, osoba može dobiti penziju.

Uvjerenje o pripadnosti ustašama izdaju dva veteranska udruženja – Društvo ratnih veterana “Hrvatski domobran” i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske.

Oni koji nemaju nikakav pismeni dokument o pripadnosti toj vojsci, mogu priložiti fotografiju kojoj dokazuju pripadnost ustašama ili ovjerene izjave dva svjedoka.

Pošto se većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane Srbije, jedan broj onih koji žele ustaške penzije moraju da podnesu zahtjev i potraže dokaze o svom sudjelovanju u oružanim snagama NDH upravo u Beogradu.

Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pripadnici ustaške vojske u tom su zakonu nazvani “Domovinska vojska 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945.”

Prema pisanju nekih medija, Hrvati za vojnike NDH godišnje izdvajaju 348 miliona kuna.

NDH je bila član Hitlerove koalicije, u njoj su važili rasni zakoni prema Srbima, Jevrejima i Romima, a ustaške jedinice bile su regularne trupe, koje su otvarale koncentacione logore i vršile najstrašnije zločine.

NDH je bila jedina članica nacističke koalicije koja je imala posebne logore za djecu(srpske mališane sa Kozare).

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UKINITE PENZIJE USTAŠAMA!

Savo Štrbac: (Anti)fašista

ODAVANjE POČASTI NEONACISTIMA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: