fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUZE GOVORE ISTINU: Film o Aleksandru Masleši prikazan u Beogradu

Dokumentarni film autora Nebojše Kolaka o najmlađem stradalom borcu Trebinjske brigade prikazan na „REST FEST-u u Beogradu“.

Foto: Slobodna Hercegovina

Dokumentarni film “Suze govore istinu” autora Nebojše Kolaka, poznatog trebinjskog novinara, prikazan je 26.novembra 2018. godine   na 3. filmskom festivalu „RESTL FEST“ u Kulturnom Centru Čukarica u Beogradu.

Film govori o najmlađem borcu Trebinjske brigade Aleksandru Masleši, koji je sa 16 godina napustio školu i dječačku igru, otišao u rat da brani otadžbinu i poginuo.

U filmu koji  traje 67 minuta govore roditelji, sestra i djed stradalog mladića.

Aleksandar Masleša je ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995., kada je imao samo 19 godina.

“Bio je još dijete, ali Herceg je zemlja gdje orlovi rano lete…” potresni su stihovi sa početka filma koje je napisao Slavko Perošević a u filmu kazivao Ratomir Mijanović.

Nebojša Kolak

Prema riječima autora Nebojše Kolaka koji iako nije rođeni Trebinjac, ali u ovom gradu živi 20 godina, za ovu potresnu priču saznao je prije 4,5 godina.

„Mladi Aleksandar Masleša je najmlađi poginuli borac u Trebinju, a najvjerovatnije najmlađi i u čitavoj Istočnoj Hercegovini. Na dan kada je otkriven njegov spomenik u Trebinju stupio sam u kontakt sa njegovom saborcima koju su me povezali sa porodicom“, ispričao je Kolak dodajući da porodica nije pristala da progovori, ovog filma ne bi ni bilo.

„Ja sam im zahvalan na tome, jer nije bilo lako posle toliko godina, majku, oca i sestru vratiti u “taj film”. Kada sam počeo raditi na filmu odlučio sam da neće biti mojih „ofova“ u filmu jer je to njihova priča koju sam ja samo trebao da složim“, objasnio je Kolak podsjetivši da je film  18.jula premijerno prikazan u prepunoj sali Kulturnog centra u Trebinju, gdje su emocije bile toliko jake da je posle filma bilo i suza.

„Ja kao autor kroz film pokušavam da provučem jedno pitanje- Zašto srpska djeca u ratu?! Ta djeca su nam bila mnogo potrebnija posle rata. Međutim, kada je mladi Masleša u pitanju, nažalost, prema svjedočenjima, niko ga nije mogao spriječiti da ode u rat“, rekao je Kolak otkrivši da se tokom rada na filmu susreo sa, kako je rekao, velikim srpskim problemom, a to je da mnogi ljudi koji su bili svjedoci nažalost, nisu željeli da govore. Međutim cilj je da to dijete ostane upamćeno.

Da Trebinje pamti Aleksandra Maslešu govori i činjenica da jedno sportsko igralište, stadion malih sportova u Bregovima u Trebinju nosi njegovo ime, a ispred stadiona mu je podignut i spomenik, dok je film kod Trebinjaca samo probudio sjećanja.

„Kada sam počeo da se bavim ovom temom nisam mi znao šta me čeka, a ono što me sačekalo na kraju je bio mladićev đed Rade, 94-godišnjak koji živi u jednom Trebinjskom selu, Popovu polju.

On je na svako izgovaranje imena Aleksandar, plakao. Rekao mi je :”Sine nemoj mi zamjerit. Ja plačem, ali suze govore istinu”. Nažalost taj dio u filmu nisam mogao izvući, ali sam to zapamtio i tako i dao naziv filma. Roditelji su bili spremni i svjesni, iako je bilo knedli u grlu, ali đedova  emocija…“, podsjetio se Kolak koji je za sada film  prikazao samo u Trebinju i na jednoj televiziji u BiH, a u decembru, kako je najavio, trebalo bi  da ide na filmski festival u Švedsku, a možda će biti prikazan i u Beogradu u Domu Vojske, takođe u decembru.

Peđa Milojević

Selektor i izvršni producent  festivala koji se organizuje treći put za redom, Peđa Milojević govoreći o ovom, kako je rekao, neobičnom festivalu takmičarskog karaktera, rekao je da cilj da dokažu da i od onih restlova filmova- onog što ostane kad  se namontira film, može nastati odličan film.

„Neki materijali budu stari i po dvadeset godina, dok su neki potpuno novi, neki delovi su korišćeni u filmovima, a dio koji je ostao iskoristi se za nova filmska ostvarenja. Recimo u filmu „Suze govore istinu“ ima dijelova koji su snimani u ratu a neki su potpuno novi“, objasnio je Milojević ističući da od prijavljenih 54 filma ove godine, izabrano je 21, što nije bio nimalo lak zadatak.

„Filmovi su žanrovski različiti, od kratkih igranih, dokumentarnih, dokumentarno- igranih, pa sve do animiranih. Tu su mnogi mladi autori, i iz Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Srbije“, podvukao je Milojević.

Autor: Vesna Vuković

Izvor: Slobodna Hercegovina

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: