fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra Tadiću predaja kopije potpisa podrške peticiji

Koalicije udruženja izbjeglica
Koalicije udruženja izbjeglica

Srbija – Hrvatska – izbjeglička udruženja

BEOGRAD – Predstavnici izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova Srba iz Hrvatske uručiće sutra u 12.00 časova predsjedniku Srbije Borisu Tadiću kopiju prikupljenih potpisa podrške peticiji kojom se traži pravično i trajno rješavanje imovinskih, stanarskih, stečenih, statusnih i drugih prava izbjeglih i prognanih lica i drugih građana Srbije koji su porijeklom ili imaju imovinske interese u Hrvatskoj.

Predsjednik Koalicije udruženja izbeglica iz Hrvatske Hrvatske Miodrag Linta rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da su izbjeglička udruženja Srba iz Hrvatske prikupila 45 000 potpisa podrške peticiji izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske.

On je dodao da su predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova i veliki broj drugih aktivista u periodu od 15. decembra 2010. do 31. januara ove godine prikupljali potpise podrške peticiji izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske.

Linta je rekao da su prikupljeni potpisi kopirani u 20 primjeraka i biće zajedno sa molbom za podršku narednih dana uručeni predsjedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, predsjedniku Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović i relevantnim predstavnicima u međunarodnoj zajednici.

On je naveo da će izbjeglička udruženja tokom sljedeće sedmice podnijeti prijedlog da Skupština Srbije usvoji rezoluciju o poštovanju ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i građana Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim i drugim pravima u Hrvatskoj.

Osvrćući se na predstojeći popis stanovništva u Hravtskoj, koji će se održati od 1. do 28. aprila, predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da ovaj popis nije samo puka statistika.

Od tog popisa, rekao je Budimir, zavisi kako će Srbi moći ta svoja prava da koriste u Hrvatskoj,  jer će u narednih deset godina predstavljati jedan od temelja za ostvarivanje prava Srba.

„I sad ćemo se naći zaista u jednoj pradoksalnoj situaciji da ćemo možda sami sebi presuditi i staviti tačku na etničko čišćenje koje su drugi nad nama izvršili“, istakao je Budimir.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: