fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Danas 26 godina od ubistva Srba u capraškim selima

Danas se navršilo 26 godina od ubistva 15 i ranjavanja više desetine srpskih civila u srpskim selima u oblasti Caprag nadomak Siska, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

Zločin nad srpskim civilima
Zločin nad srpskim civilima

Iz „Veritasa“ podsjećaju da su zločin nad Srbima počinili pripadnici „Zengi“ koji su u srpska sela ušli sa transporterima JNA i tom prilikom ubili sve koji su im se našli na putu.

Prema podacima „Veritasa“ u Sisku i okolnim mjestima je u nastavku ljeta i u jesen 1991. godine likvidirano najmanje 118 lica srpske nacionalnosti, od čega 97 civila, od kojih je 11 žena.

„Ljudi su ubijani u kućama, na ulici, na radnim mjestima, a najčešće odvođeni na unaprijed pripremljena mjesta – bivše lječilište Jodno i nekadašnje brigadirsko naselje ORA, nedaleko od Galdovačkog mosta gdje su mučeni i na kraju likvidirani, a leševi bacani u Savu“, navedeno je u saopštenju.

Iz „Veritasa“ podsjećaju da je od ukupnog broja ubijenih tek 40 lica sahranjeno, dok se za posmrtnim ostacima ostalih i dalje traga.

Zločin u „Capraškim selima“ i uopšte na području Siska ostao je nekažnjen.

„Županijsko državno tužilaštvo u Sisku je u decembru 2006. odbacilo krivičnu prijavu koju su podnijele porodice ubijenih protiv `zengovaca` Ivice Kovačića, Vlade Celčića, Krune Vlašića i Milana Šubića zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uz obrazloženje `da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba“, podsjećaju iz „Veritasa“.

U saopštenju se navodi da su hrvatski sudovi odbili i tužbe porodica ubijenih za naknadu štete zbog zastare i nedostatka dokaza o učestvovanju pripadnika HV u štetnom događaju, s tim da su porodice državi dužne nadoknaditi parnične troškove koji se kreću i do više hiljada evra.

Pravde za ubijene i njihove porodice nije bilo ni pred Evropskim sudom za ljudska prava.

„Porodice ubijenih Srba u capraškim selima nadaju se da će ostvariti pravdu za žrtve, kad već ne mogu pred hrvatskim i evropskim, pred srpskim sudom, koji je nadležan za sve ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ“, poručeno je iz „Veritasa“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Služen parastos za srpske civile mučki ubijene kod Siska …

Navršava se 25 godina od ubistva capraških Srba u Hrvatskoj …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: