Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas projekcija filma “Nebo nad Bjelovarom”

Danas će u Novom Gradu biti prikazan dokumentarni film Nedeljka Lajšića “Nebo nad Bjelovarom”, koji govori o herojskom činu majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su poginuli u Bjelovaru septembra 1991. godine.

Lajšić kaže da nije bilo jednostavno ovu nesvakidašnju priču o pogibiji majora Tepića 29. septembra 1991. godine nakon što je digao u vazduh vojno sladište, koje nije želio ostaviti neprijatelju i vojniku Mirkoviću, koji je odbio naređenje da se povuče iz objekta i sam poginuo, uokviriti u jedan dokumentarni film.

“Ovo je bezvremensko djelo koje našoj i budućim generacijama pokazuje kako se brani otadžbina i koliko se voli svoja zemlja. Uraditi tako nešto i ostati vjeran zakletvi u momentu kad se raspadala Jugoslavija čin je, koji sve govori sam za sebe”, rekao je Lajšić Srni.

On je naveo da je ideja ekipe, koja je radila film bila da se ispriča priča o Tepiću, kakav je on čovjek bio, te da je više od dvije godine trajala realizacija samog projekta, jer je trebalo naći adekvatne sagovornike.

“Ova priča se može gledati iz dva ugla, ali postoji samo jedna istina, a ona glasi – major Tepić je istinski heroj” rekao je Lajšić.

Film je urađen u produkcije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Major Jugoslovenske narodne armije Milan Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa njim je poginuo i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da se povuče sa ostalim vojnicima od glavnog objekta.

Major Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglašen narodnim herojem Jugoslavije.

Njegovo ime nose ulice u gradovima Republike Srpske i Srbije, ali do sada njegovi posmrtni ostaci nisu predati porodici.

Dokumetarni film “Nebo nad Bjelovarom” premijerno je prikazan 28. septembra u Domu vojske u Beogradu, a nakon projekcije u Novom Gradu, u subotu 28. septermbra biće prikazan u Kozarskoj Dubici.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film „Nebo nad Bjelovarom“ pokazuje kako se iskreno voli …

Premijera filma o narodnom heroju Milanu Tepiću | Jadovno …

Dokumentarni film o herojstvu Milana Tepića i Stojadina …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: