Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sutra presuda Merčepu za zločine nad Srbima 1991.

Datum objave: sreda, 11 maja, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Ratnom pomoćniku ministra unurašnjih poslova Tomislavu Merčepu u četvrtak bi, nakon četverogodišnjeg suđenja, na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo da bude izrečena presuda za ratni zločin nad srpskim civilima 1991.

Tomislav Merčep Foto: Pixsell
Tomislav Merčep Foto: Pixsell

I dok Tužilaštvo, imajući u vidu težinu i posljedice nedjela za koja ga terete, za Merčepa traži primjerenu kaznu, njegova obrana tvrdi da ga treba osloboditi jer nedjelo nije dokazano.

Merčepov advokat Marko Ujević rekao je u završnoj riječi da na suđenju nije dokazan komandni lanac između Merčepa i komandanta na području Pakračke poljane, gdje je bio zatočen dio civila pa se ne može izvesti ni zaključak da je Merčep bio faktiči komandovao.

Tužilac Silvio Sušec smatra da je u dokaznom postupku bez sumnje utvrđeno da je Merčep u svom postupanju ostvario sva obilježja krivičnog djela protiv civilnog stanovništva, što su, osim uvida u dokumentaciju potvrdili i brojni svjedoci, među kojima su i preživjele žrtve zločina iz 1991.

Iako nema dokaza da je Merčep bio formalni komandant rezervne jedinice MUP-a, čiji su pripadnici nezakonito hapsili, pljačkali, zlostavljali i ubijali civile sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja, tužilaštvo smatra da je dokazano da je on bio faktički zapovjednik i neosporni autoritet.

Optužnica protiv Merčepa koga je iotužnica na početku suđenja teretila da je naredio zločine izmijenjena je prošlog jula, nakon više od tri i po godine suđenja, pa sada očekuje presudu zbog optužbi da pripadnike jedinice nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima.

Pripadnici te formacije, tvrdi tužilaštvo, nisu bili upoznati o svojim obavezama koje proizlaze iz normi međunarodnog i humanitarnog ratnog prava, čime im je Merčep “dao prećutno odobrenje za takvo postupanje i za vrijeme dok nije bio na terenu”.

Tužilaštvo ga tereti da je znao za nezakonita postupanja jedinice poznate kao “merčepovci” koja je toom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu. “Merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito zarobili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Merčep od početka postupka tvrdi da nije kriv, a poriče i da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Merčep nije htio iznositi odbranu

Krvavi „Slavonski Napoleon“ | Jadovno 1941.

„Merčepovi ljudi su me mučili“ | Jadovno 1941.

Zločin koji Hrvatska želi da zaboravi: Ubice porodice Zec 25

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top