fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas ponosnih 25 godina 2. bataljona 22. Pješadijske brigade VRS

Dvadesetpet godina od formiranja Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ biće obilježeno danas služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, kao i na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh vrbanjački Mirko Batar služiće u Crkvi Svetog Proroka Ilije u Vrbanjcima parastos za 99 boraca Drugog bataljona koji su za Republiku Srpsku položili najveću žrtvu – svoj život.

Borci i ratni komandanti Drugog bataljona okupiće se u Maslovarama, gdje će biti organizovano postrojavanje i druženje.

Ratni komandant Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade VRS Slobodan Župljanin istakao je da je prije četvrt vijeka stvoren snažan i jedinstven bataljon, koji je izdržao brojne napade i u teškim godinama rata odbranio Kneževo i Kotor Varoš i dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske.

„Profesionalnim odnosom prema zadacima, koji su često bili rizični, pokazali smo da imamo bataljon dostojan poštivanja i divljenja. Obaveza svih nas je da prenesemo istinu o otadžbinskom ratu na mlađe naraštaje i buduća pokoljenja“, rekao je Župljanin.

Komandant Drugog bataljona Aleksandar Saša Petrović pozvao je sve pripadnike da sutra dođu na druženje u Maslovarama, gdje će biti organizovano i postrojavanje boraca.

„Sutra ćemo evocirati uspomene na ratne dane, odati poštu poginulim saborcima. Plod naše zajedničke borbe je ono što mi danas nazivamo Republika Srpska. Duh jedinstva koji je krasio naš bataljon u svim nedaćama kroz istoriju mora biti nastavljen, i to ne samo u hristoljubivoj srpskoj vojsci, već i u svim segmentima narodnog života“, naglasio je Petrović.

On je podsjetio da je Drugi bataljon dva puta proglašavan za najbolji bataljon 1. Krajiškog korpusa VRS.

Najveći doprinos Drugi bataljon je dao u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravio najveći dio rata.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: