Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

СУТРА ПОМЕН ЗА 32 СРПСКЕ ЖРТВЕ НА ЧЕМЕРНУ

Споменик у селу Чемерно код Илиjаша

Споменик у селу Чемерно код Илиjаша

Чланови породица српских жртава сутра ће положити цвиjеће и прислужити свиjеће на Спомен-обиљежjу на Чемерну, код Илиjаша, гдjе су приjе 23 године звjерски ликвидирана 32 српска цивила из овог села.

Злочин на овом мjесту, гдjе jе до 1999. године била масовна гробница, починили су припадници такозване Армиjе БиХ из Брезе, Високог и Какња коjи, због тромог и инертног правосуђа БиХ, jош нису одговарали за своjа недjела.

Полагање цвиjећа и прислуживање свиjећа предвиђено jе за 12.30 часова, а парастос за убиjене Србе биће служен у 13.00 часова.

Муслиманске jединице из села Корита, Махмутовића Риjеке и Орахова напале су Чемерно у раним jутарњим часовима 10. jуна 1992. године.

Припадници тадашње Териториjалне одбране Бреза убили су 32 српска воjника и цивила, међу коjима jе наjвише било стараца, жена и дjеце, а село су сравнили са земљом. Чемерно jе данас потпуно пусто село у коме нема ниjедног Србина повратника.

“Колико jош децениjа треба да прође да се Тужилаштво БиХ смилуjе и покрене истрагу против извршилаца и налогодаваца овог незапамћеног злочина?”, по ко зна коjи пут пита предсjедник Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сараjево Мирко Вранић.

Он сматра да се Тужилаштво БиХ уопште не труди да уради било шта у вези са случаjевима коjи се односе на злочине над Србима, већ ћуте и не покрећу истраге, чекаjући док биолошки нестану извршиоци и налогодавци овог масакра.

“Тужилаштво БиХ добро зна ко су извршиоци и налогодавци тог незапамћеног злочина над српским цивилима, али и даље ћути и чека да злочинци умру, а они би онда имали образложење да немаjу кога процесуирати”, каже Вранић Срни.

Током напада на српско село Чемерно, у општини Илиjаш, убиjени су скоро сви становници, а починиоци су имали jасну наредбу претпостављених да у том мjесту униште све.

Они становници коjи нису убиjени на кућном прагу или су у нападу рањени одведени су у злогласне логоре за Србе.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну jе опљачкано и однесено у Сараjево и околна муслиманска села све што се могло пониjети, а село jе остало разорено и спаљено.

Жртве напада на муслиманских снага на Чемерно су Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славоjка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Раjко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасениjа Дамjановић, Ранка Дамjановић, Јадранка Дамjановић, Стака Дамjановић, Здравко Дамjановић, Маноjло Ђука, Гоjко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске воjске из Брезе, Високог и Какња убиjени су и Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоjе Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Раjко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године подниjело jе допуњену кривичну приjаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПОМЕН ЗА 32 СРПСКЕ ЖРТВЕ НА ЧЕМЕРНУ 10. ЈУНА – Jadovno …

ПОЧИНИОЦИ НИСУ ОСУЂЕНИ НИ НАКОН ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ …

ПАРАСТОС ЗА СВИРЕПО УБИЈЕНЕ СРБЕ – Jadovno 1941.

Сараjево – Романиjа – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: