fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SUTRA POMEN ZA 24-ORO UBIJENIH SRBA IZ RATKOVIĆA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/svijece.jpg

SREBRENICA, 20. JUNA /SRNA/ – U srebreničkom selu Ratkovići sutra će biti obilježeno 22 godine od pogibije 24-oro Srba iz tog sela, uglavnom civila, koje su na svirep način ubile muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice 21. juna 1992. godine.

Parastos ubijenim Srbima iz Ratkovića, kao i prethodnih godina, biće služen kod spomenika koji su podigli preživjeli mještani i gdje se jednom godišnje okupljaju da odaju poštu, polože cvijeće i prisluže
svijeće za pokoj duša ubijenih srodnika i komšija.

Pomen organizuju Boračka organizacija i Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog naroda iz srebreničkih sela, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice u zoru 21. juna 1992. godine upale su u Ratkoviće i ubijale nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli u, uglavnom, staračkim domaćinstvima.

Svirepo su ubijali žene, starce, slijepe, gluvonijeme, a potom su ih palili u njihovim kućama. Među ubijenima bilo je i šest starica.

Dio stanovnika uspio je da se sakrije i spasi od sigurne smrti zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena. Iz raznih skrovišta gledali su kako muslimanski vojnici ubijaju, pljačkaju i pale srpsku imovinu i o tome su spremni svjedočiti.

Ni za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije pravosnažno osuđen.

Smanjuje se i broj svjedoka, jer ljudi umiru i pitanje je da li će neko od preživjelih dočekati da Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju nekog
počinioca zločina u Ratkovićima da bi ispričali kako su tu ubijani Srbi i ko je to učinio.

Ratkovići su prije 22 godine potpuno spaljeni i uništeni. U ovom poharanom i u šiblje zaraslom selu su za skoro dvije decenije nakon rata obnovljene svega tri kuće u kojima ljeti živi petoro ljudi, a zimi niko ne boravi zbog udaljenosti i nepostojanja puta.

Da je tu nekada bilo selo svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, kao i spomenik podignut ubijenim mještanima.

Članovi Boračke organizacije Srebrenice, rodbina i prijatelji poginulih sutra će posjetiti ovo selo i odati dužnu počast palim srpskim žrtvama.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: