Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Danas pomen ubijenim Srbima iz Ratkovića

Datum objave: utorak, 21 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

U srebreničkom selu Ratkovići danas će biti obilježene 24 godine od pogibije 24 Srba iz tog sela, većinom civila, koje su na svirep način ubile muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice 21. juna 1992. godine.

Spomenik nastradalim Srbima u Ratkovićima.
Spomenik nastradalim Srbima u
Ratkovićima Foto: SRNA

Parastos ubijenim Srbima iz Ratkovića biće služen kod spomenika koji su podigli preživjeli mještani i gdje se jednom godišnje okupljaju da odaju poštu, polože cvijeće i prisluže svijeće za pokoj duša ubijenih srodnika i komšija.

Pomen organizuju Boračka organizacija i Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog naroda iz srebreničkih sela, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice, u zoru tog junskog jutra 1992. godine upale su u Ratkoviće i ubijale nezaštićene civile, pljačkajući i paleći sve što su zatekli u, uglavnom, staračkim domaćinstvima.

Masakrirali su i ubijali žene, starce, slijepe, gluvonijeme, a potom su ih palili u njihovim kućama. Među ubijenima bilo je i šest starica.

Manji broj mještana uspio je da se sakrije i spasi od sigurne smrti, zahvaljujući jutarnjoj magli i dobrom poznavanju terena. Skriveni u šikare i bujad gledali su kako muslimanski vojnici ubijaju, pljačkaju i pale srpsku imovinu.

Ni za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju još niko nije pravosnažno osuđen.

Okružni sud u Bijeljini oslobodio je optužbe Ibru Jakupovića i Husu Salihovića za ratni zločin nad Srbima u Ratkovićima zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza da su oni počinili zločin.

Smanjuje se i broj svjedoka jer ljudi umiru i pitanje je da li će neko od preživjelih dočekati da Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju nekog počinioca zločina u Ratkovićima da bi ispričali kako su tu ubijani Srbi i ko je to učinio.

Ratkovići su prije 24 godine spaljeni i uništeni. U ovom poharanom i u šiblje zaraslom selu, za dvije decenije nakon rata podignut je spomenik nastradalim mještanima i obnovljene su svega tri kuće u kojima ljeti živi petoro ljudi, a zimi niko ne boravi zbog udaljenosti i nepostojanja puta.

Da je tu nekada bilo selo svjedoči još poneka zidina koja nije potpuno zarasla u šiblje i ostrugu, te spomenici i krstovi u seoskom groblju koje su srodnici ponovo podigli svojim precima jer su grobovi bili oskrnavljeni.

Članovi Boračke organizacije, rodbina i prijatelji poginulih posjetiće sutra u 12.00 časova ovo udaljeno selo i odati dužnu počast palim srpskim žrtvama, saopšteno je iz srebreničke Boračke organizacije.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ubijanje civila – velika pobjeda

O PAKLU STRADANjA: Kroz srpska sela srebreničkog kraja

Kalendar genocida: 21. jun.1992. Godišnjica stradanja Srba u Podrinju

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top