fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomen masakriranim srpskim staricama, ženama i djeci u Ledićima

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u selu Ledići, kod Trnova, danas će biti obilježeno 25 godina od krvavog pira muslimanskih falangi koje su svirepo likvidirale 24 srpska civila iz ovog sela.

Ledići (Foto:panoramio.com)
Ledići (Foto:panoramio.com)

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili srpske civile u selu Ledići od kojih je najstarija žrtva Ikonija Vasić imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci.

Zločin, koji je započeo 3. juna u večernjim časovima, izvršili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu na svoje komšije, ubijeno je deset članova porodice Vasić, kompletna porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Ledići su prije rata imali sedamdesetak žitelja, a većina mještana stradala je na kućnom pragu, dok su oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni i ubijeni.

Selo je opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela Ledići, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli da na vrijeme pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Istraga koju je 1994. godine sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu, koja je išla prema Kalinoviku, presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice gdje su svi ubijeni, osim jedanaestogodišnjeg dječaka, koji je povrijeđen ležao među tijelima stradalih.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Iako su vlasti Republike Srpske predale nalaze svoje istrage i dokaze Tužilaštvu BiH, još niko nije optužen za ovaj zločin.

Okupljanje onih koji žele da posjete spomen-obilježje u Ledićima predviđeno je za u 11.00 časova u naselju Krupac, odakle će automobilska kolona krenuti ka Ledićima, gdje je za 12.00 časova planiran parastos, polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća u pomen stradalima.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Masakr u Ledićima, u kome su ubijane i bebe, i dalje bez optužnice?!

Danas obilježavanje 24 godine od zločina nad srpskim …

Sjećanje na Srbe ubijene u Ledićima kod Trnova | Jadovno 1941.

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: