Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra parastos za 109 Srba iz Bjelovca

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Spome_ploca_ubijenim_Bjelovcanima.jpg

U crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac, sutra će biti služen parastos za 109 poginulih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih je njih 68 ubijeno tragičnog 14. decembra 1992. godine.

Parastosom, planiranim u 13.00 časova, i prisluživanjem svijeća za pokoj duša ubijenih biće obilježene 22 godine od njihovog stradanja.

Prije parastosa delegacije Boračke organizacije, Udruženja logoraša regije Birač, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštine Bratunac položiće cvijeće na spomen-ploču sa imenima poginulih koja se nalazi na zidu bjelovačkog hrama, potvrđeno je u bratunačkoj Boračkoj organizaciji koja je organizator ovog obilježavanja.

U ranu zoru tog kobnog 14. decembra, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su u ova sela na obali Drine i počinile stravične zločine. Zlikovci su masakrirali, ubijali i spaljivali sve što su stigli – djecu, žene i starce.

Oko polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama gdje su i ubijani.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela koja još nisu u potpunosti obnovljena i neki preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao.

Pravosudnim organima BiH podneseni su brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima, ali još ništa u vezi sa tim nije preduzeto. Porodice poginulih su ogorčene na rad tih organa i nadaju se samo Božijoj pravdi.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Mirjana Karanović

BJELOVAC: PARASTOS ZA 109 POGINULIH SRBA – Jadovno …

PARASTOS ZA 109 NASTRADALIH SRBA IZ BJELOVCA …

Branislav R. Vučetić – Jadovno 1941.

DANAS U BRATUNCU CENTRALNI POMEN … – Jadovno 1941.

JADOVNO SREBRENICA

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: