fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas parastos ubijenim Srbima iz Krnjića

U srebreničkom selu Krnjići danas će biti služen parastos za 24 srpskih civila i vojnika koje su pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice ubile 5. jula 1992. godine.

Obilježavanje stradanje Srba u Krnjićima (Foto: SRNA)
Obilježavanje stradanje Srba u Krnjićima
(Foto: SRNA)

Parastos će biti služen u 11.00 časova Crkvi Svetog Proroka Ilije u Krnjićima.

Članovi porodica nastradalih i delegacije opštine, Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginuluh boraca i nestalih civila iz Srebrenice položiće cvijeće uz spomenik koji su mještani, uz pomoć Boračke organizacije i Vlade Republike Srpske, podigli svojim nastradalim srodnicima i komšijama u porti ovdašnje crkve.

Time će biti odata dužna počast nastradalima i obilježeno 25 godina od svirepog ubistva nevinih stanovnika ovog srpskog sela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je Srni da će učesnici sutrašnjeg skupa ponovo podsjetiti javnost, te Tužilaštvo i Sud BiH na srpska stradanja u i oko Srebrenice i na zločine koje su počinile muslimanske snage nad Srbima.

„Sramotno je da za tolike masovne zločine ni nakon 25 godina niko nije odgovarao, niti se vodi sudski proces protiv nekog počinioca, ako se izuzme licemjerni proces protiv komandanta muslimanskih snaga iz Srebrenice Nasera Orića kome se sudi za tri od oko 3.000 ubijenih Srba u srednjem Podrinju, od kojih je više od 1.000 civila“, naglasio je Vasiljević.

On je podsjetio da su muslimanske snage iz Srebrenice, nastavljajući etničko čišćenje i uništavanje svega što je srpsko, upale 5. jula 1992. godine u mirno srpsko selo Krnjiće, gdje su poubijale sve stanovnike koje su stigli. Većinom su to bili stariji civili.

„Osim odavanja dužne pošte nastradalim, ovo je prilika da se podsjetimo na srpska stradanja i da ne dozvolimo da se žrtve i ta stradanja zaborave i ponove kao što se ponavlja srpskom narodu kroz istoriju“, rekao je Vasiljević.

Tog kobnog 5. jula dželati su ubili i starog nepokretnog seoskog učitelja u penziji Vasu Paraču, čije je tijelo spaljeno na vatri koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Neke od žrtava pronađene su tek 15 i više dana nakon ubistava.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da je tog tragičnog dana, osim u kući spaljenog učitelja Vase, ubijen direktor škole Rade Trimanović, starica Soka Vujić, a sveštenik Slobodan Lazarević je ubijen u trenutku dok je služio opelo.

Kao i u ostalim srpskim selima oko Srebrenice, u muslimanskom napadu opljačkana je sva pokretna imovina, a popaljena i uništena nepokretna imovina.

Počevši etničko čišćenje srpskog stanovništva sa prostora oko Srebrenice i Bratunca u aprilu 1992. godine, prije Krnjića, muslimanske formacije su tokom maja i juna te godine izvršile etničko čišćenje i uništile srpska sela Gnionu, Gostilj, Studenac, Viogor, Kovačice, Osredak, Čumaviće, Orahovice, Pećišta, Bojnu, Karno, više sela na prostoru Osata, te Ratkoviće, Brežane i još desetak zaselaka, ubijajući srpsko stanovništvo koje se nije uspjelo skloniti i pobjeći.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

I Zalazje i Zagoni vape za istinom… | Jadovno 1941.

Parastos za Srbe ubijene u Kravici | Jadovno 1941.

Istorijski, obaveštajni, vojni i medijski kontekst događaja u Srebrenici i odgovornost generala Ratka Mladića (1)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: