Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Сутра отварање изложби “Плакатирање геноцида” и “Добруџански ратници”

У Музеју Републике Српске у Бањалуци сутра ће бити отворене изложбе “Плакатирање геноцида” и “Добруџански ратници”, које организује Музеј Војводине из Новог Сада.

Музеј Републике Српске
Музеј Републике Српске

Изложба “Плакатирање геноцида” аутора Драге Његована посредством историјских плаката вјеродостојно илуструје режим усташких и нацистичких власти од 1941. до 1945. године, те терор над становништвом Срема.

“Плакати су из фондова Музеја Војводине, те из збирки других музејских и архивских установа. Аутор је успио да сакупи стотињак плаката, летака, објава и другог сродног пропагандног материјала”, саопштено је из Музеја Српске.

У саопштењу се истиче да су садржај овог пропагандног материјала биле поруке поробљеном становништву Срема – обећавајући, опомињући и пријетећи.

“Усташе и нацистичке власти су на тај начин у великој мјери документовале размјере својих злочина у Срему, публикујући спискове својих жртава”, наведено је у саопштењу.

Изложба “Добруџански ратници” прати судбину Прве српске добровољне дивизије која је формирана априла 1916. године у Одеси, а чији су се припадници борили у саставу Руске царске армије на фронту у Добруџи у Румунији, током љета и јесени те године, против армија Централних сила.

Српски добровољци су током ратних операција у Добруџи показали огромну срчаност и храброст о чему свједоче и огромни губици, које је ова дивизија претрпјела у јесен 1916. године.

Аутори ове изложбе су Предраг Бајић, Илија Комненовић и Војислав Мартинов.

Ове двије изложбе у Музеју Републике Српске биће отворене у 18.00 часова.

Извор: СРНА

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: