fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas odavanje počasti ubijenim Srbima u srebreničkim logorima

Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske najavilo je da će tradicionalno, danas obići bivše logore za Srbe, zgradu Osnovnog suda i stare policijske stanice u Srebrenici, gdje će odati počast svim mučenim i ubijenim Srbima na tim lokacijama u posljednjem ratu.

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović
Vojin Pavlović Foto: SRNA

Iz „Istočne alternative“ su pozvali stanovnike srednjeg Podrinja da sa članovima Udruženja posjete ova mučilišta, prisluže svijeće za pokoj duša nastradalih i polože cvijeće uz te zgrade kao znak sjećanja na ubijene.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović pozvao je građane da prisustvuju pomenu Srbima u Srebrenici koje su zvjerski mučile i ubile zločinačke horde pod komandom ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, kome se sramotno sudi za ubistva tri Srbina, ali ne i za masovne zločine koje je organizovao, naređivao i sam u njima učestvovao.

Pavlović je naveo da će polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća za pokoj duša zlostavljanih i svirepo ubijenih Srba biti organizovano sutra u 11.00 časova ispred stare zgrade policijske stanice, a zatim pred zgradom Osnovnog suda u Srebrenici gdje su mučeni i ubijeni mnogi zarobljeni, ali i Srbi koji su na početku rata ostali u ovom mjestu lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti.

Nakon obilaska stratišta i polaganja cvijeća u Srebrenici u ovom udruženju namjeravaju da posjete i Gornje Potočare i objekat „pilićarnik“ u koji su bili zatvoreni svi stanovnici srpskog sela Čumavići, u koje su početkom maja 1992. godine upale muslimanske snage i u kućama zarobile svo civilno stanovništvo, a potom ih zatvorili u pilićarnik gdje su ih mučili i držali u neljudskim uslovima.

„U posljednjem ratu u tim objektima bili su logori za Srbe, gdje su zatvarani, ispitivani, tučeni, mučeni i na razne načine umirali. Skoro niko nije preživio te torture, a oni rijetki koji su eventualno bili razmijenjeni ubrzo su umirali od posljedica batina i tortura koje su pretrpjeli“, kaže Pavlović.

On je dodao da su odlučili da 13. jula odaju počast srpskim žrtvama zbog toga što su zarobljeni Srbi na Zalazju, na Petrovdan 1992. godine, odvedeni i 13. jula zatvoreni u zgradu Osnovnog suda i od tada im se gubi svaki trag.

Od 22 zarobljena, još nije pronađeno njih 10 i vode se kao nestali 25 godina.

Od 22 zarobljena, njih sedam odvedeni su živi u Srebrenicu, zatvoreni u sudsku zgradu gdje su mučeni i zlostavljani i još nije poznato kako su ubijeni i gdje su ukopani njihovi posmrtni ostaci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jelena Jelisavčić – Srebrenica – genocid nad istinom

Mira Lolić Močević: Dan kada je oslobođena Srebrenica

Grabovac: Nije istraženo stradanje Srba u Srebrenici

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: