Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SUTRA NASTAVAK SUĐENjA ZA UBISTVO SRBA NA ČEMERNU

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije takozvane RBiH optuženim za zločine nad srpskim civilima na području Čemerna 1992. godine.

Selo Čemerno u potpunosti uništeno

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine zajedno sa drugim njima poznatim licima svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine izvršili napad na selo Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina. Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Breza koji se tereti da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Na ročištu održanom 18. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Željka Arambašić rekla je da je selo Čemerno nakon napada bilo pretvoreno u zgarište, te da je vidjela oko 30 ubijenih mještana.

“Vidjela sam zgarište i pobijenu familiju. Pored puta, blizu ujakove kuće, bilo je oko 30 ubijenih, koje je naša vojska, koja je kasno stigla, tu sakupila. Tijela su bila prekrivena, a ja sam neke prepoznala po garderobi”, rekla je tada Arambašićeva.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Izvor: Srna

Vezzane vijesti:

Zločini nad Srbima: U Čemernu žrtve sakaćene!

Čemerno – tužni dio niza stratišta cijelih srpskih porodica …

Čemerno- bez Srba i bez pravde | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: