Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Zločini nad Srbima: U Čemernu žrtve sakaćene!

Datum objave: utorak, 17 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

U Sarajevu podignuta optužnica za zločine nad Srbima u Ilijašu 1992. godine. Nehrua Ganića terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Nehru Ganić, Foto: Stav
Nehru Ganić, Foto: Stav

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića (61), bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Breza, zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima u selu Čemerno kod Ilijaša 1992. godine.

Ganić se tereti da je za vreme rata u BiH kao komandant TO Breza i nadređeni komandantima TO Breza i Kakanj znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u opštini Ilijaš. Cilj napada, kako se navodi u optužnici, bio je ubistvo svih Srba, bez razlikovanja vojnika i civila, te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je za rezultat imalo progon celokupnog srpskog stanovništva sa tog područja.

– Napad na selo Čemerno izvršen je 10. juna 1992. godine kada je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti. Neke od žrtava ubijane su hladnim oružjem na izuzetno svirep način, a nad žrtvama je počinjeno i sakaćenje i odsecanje delova tela. Kuće i imovina u selu su opljačkane i zapaljene, a u Čemerno se nije vratio niko od povratnika – navodi se u optužnici.

Ganić se tereti da je kao komandant propustio da preduzme mere da bi zločini bili sprečeni, te počinioci otkriveni i procesuirani. Time je, kako navode u Tužilaštvu BiH, počinio krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, protiv ratnih zarobljenika i povrede zakona i običaja ratovanja.

Optužnica protiv Ganića prosleđena je Sudu BiH na potvrđivanje.

DOKAZI 120 SVEDOKA

U Tužilaštvu BiH kažu da će optužnicu protiv Nehrua Ganića dokazivati saslušanjem većeg broja svedoka, te prilaganjem više od 400 materijalnih dokaza.

– Optužnicu će dokazati pozivanjem 120 svedoka, među kojima su preživele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna veštaka – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Autor: O. Matavulj

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

Čemerno – tužni dio niza stratišta cijelih srpskih porodica …

Čemerno- bez Srba i bez pravde | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top