fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Čemerno- bez Srba i bez pravde

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/svijece.jpg

Porodice srpskih žrtava na Čemernu, kod Ilijaša, koje su 10. juna 1992. godine zvjerski likvidirali pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, i nakon 22 godine čekaju pravdu.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

“Koliko još decenija treba da prođe da se Tužilaštvo BiH smiluje i pokrene istragu protiv izvršilaca i nalogodavaca ovog nezapamćenog zločina”, pita predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić.

Vranić ističe da se Tužilaštvo BiH uopšte ne trudi da uradi bilo šta u vezi sa predmetima koji se odnose na zločine nad Srbima, već ćute i ne
pokreću istrage, čekajući dok biologija učini svoje i nestanu izvršioci i nalogodavci ovog masakra.

“Tužilaštvo BiH dobro zna ko su izvršioci i nalogodavci tog nezapamćenog zločina nad srpskim civilima, ali i dalje ćuti i čeka da zločinci umru, a oni bi onda imali obrazloženje da nemaju koga procesuirati”, kaže Vranić.

Tokom napada na srpsko selo Čemerno, u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnici, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u tom mjestu unište sve. Preživjeli i ranjeni mještani ovog sela odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a ostalo je razoreno i spaljeno.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš, Mirosava, Ranko, Slavojka, Đorđo, Koviljka, Goran i Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija, Ranka, Jadranka, Staka i Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav i Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović i Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su Milovan i Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko, Janja i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao
nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka osumnjičenih za ove zločine.

I ove godine će, kao i ranijih, porodice žrtava i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo položiti cvijeće i prislužiti svijeće na Spomen-obilježju gdje je do 1999. godine bila masovna grobnica.

Povodom godišnjice stravičnog zločina nad Srbima iz sela Čemerno, danas u 12.00 časova biće položeno cvijeća i prislužene svijeće, a parastos će biti služen u 13.00 časova.

Izvor: BigPortal

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: