fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sutra nastavak suđenja Naseru Oriću

Suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću trebalo bi biti nastavljeno sutra u Sudu BiH prema optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje Naseru Oriću Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Naseru Oriću
Foto: Screenshot/YouTube

Na ročištu održanom 12. jula, sudski vještak medicinske struke Rifat Kešetović potvrdio je da je tokom sudsko-medicinske obrade posmrtnih ostataka Slobodana Ilića, ubijenog u selu Zalazje 1992. godine, pronašao višestruke prelome lobanje, serijski prelom rebara, kao i prelom desne butne kosti.

Kešetović je izjavio da je u izvještaju nakon obrade Ilićevih posmrtnih ostataka naveo da je uzrok njegove smrti vjerovatno trauma glave. On je objasnio da je zbog nedostatka tkiva teško odrediti kada su nastale određene povrede.

„Riječ je o skeletizovanim ostacima, a pošto nije nađeno kompletno tijelo, moguće je da je do povređivanja došlo i prilikom transporta. Prelomi na glavi nisu ukazivali na neposredan mehanizam povređivanja, ali su mogli biti uzrok smrti“, naveo je Kešetović.

On je dodao da su kod Ilića konstatovani i serijski prelomi rebara, navodeći da je to jedan od najčešćih preloma koji nastaju nakon smrti. Zbog toga, naveo je Kešetović, teško je zaključiti da li su ovi prelomi kod Ilića nastali prije ili poslije smrti.

Vještak je istakao da se od 28. juna do 3. septembra 2010. godine na tri lokacije u Zalazju vršila ekshumacija posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti, tokom koje je pronađeno 60 raznih posmrtnih ostataka.

„Na trećoj lokaciji, koja se nalazila na jednoj padini, tokom sanacije smetljišta u blizini Zalazja, pronađena je grobnica 10 lica, među kojima je bila i jedna žena. Tu su pronađene i kosti Slobodana Ilića. Tijela nisu bila na površini, bila su na tvrdoj podlozi prekrivena zemljom na dubini 30 do 40 centimetara, a preko toga bilo je smeće“, rekao je Kešetović.

On je naveo da je identifikacija nastradalih urađena 10. jula 2012. godine u prisustvu ovlaštenih lica i rodbine nastradalih.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Suđenje Oriću- Potvrđeno da je Mitar Savić pogođen u glavu …

Suđenje Oriću: Svjedok potvrdio zarobljavanje srpskih vojnika …

Na suđenju Oriću pogrde na račun srpskih žrtava (VIDEO …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: