Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SUTRA NASTAVAK SUĐENjA MAHMULjINU ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

Datum objave: utorak, 4 decembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Saslušanjem svjedoka odbrane, sutra bi pred Sudom BiH trebalo da bude nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH

Na ročištu 28. novembra svjedok odbrane Alija Lončarić, koji je tokom rata bio načelnik Odjeljenja za obrazovanje i odlikovanja u Upravi za kadrovske i pravne poslove takozvane Armije BiH, rekao je da su odlikovanja Zlatni ljiljan i Srebrni štit jedinici “El mudžahedin” i nekim njenim pojedincima dodijeljena prema naredbi tadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića.

Lončarić je izjavio da je papir sa imenima za nagrađivanje, ispisanim rukom, dobio 23. decembra 1995. godine od svog nadređenog, generala Sulejmana Vranja.

Prema njegovim riječima, Vranj mu je tom prilikom rekao da je papir dobio od Dede, kako su, objasnio je svjedok, zvali Izetbegovića, te da je ovo potrebno da bi se mogla raspustiti jedinica “El mudžahedin”, u čijem su sastavu bili uglavnom dobrovoljci iz islamskih zemalja.

“Prema Dejtonskom sporazumu, stranci su morali napustiti BiH, a ovo je urađeno da bi oni bili zadovoljni, a jedinica bila raspuštena, čemu su se protivili i što je bio problem”, naveo je Lončarić.

Na pitanje Tužilaštva BiH da li je Izetbegović prijedlog mogao dobiti od Mahmuljina, Lončarić je rekao da je mogao od bilo koga.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Ročište, na kojem bi trebalo da bude ispitan svjedok odbrane Zijad Brzina, je zakazano za 9.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Blagojević: Ne može se sakriti istina o zločinima nad Srbima u Vozući

Ko je kriv za zločine u Vozući?
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top