Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ko je kriv za zločine u Vozući?

Sedam srpskih žrtava u proteklom ratu u BiH pronađeno je i ekshumirano na području opštine Zavidovići u Federeciji BiH na lokalitetu Podsjelovo. Nakon prebacivanja u Centar za identifikaciju u Banjaluci, biće utvrđen njihov indentitet.

Pretpostavlja se da pronađeni skeleti pripadnika Vojske Republike Srpske i srpskih civila, koji su stradali u septembru 1995. godine prilikom napada takozvane Armije BiH na Vozuću, kada je ubijeno 459 pripadnika Vojske Republike Srpske i srpskih civila. Kao i u nekim dosadašnjim ekshumacijama na Ozrenu, pronađeni skeleti nisu kompletni, pa su tako od ukupno 7 pronađenih posmrtnih ostataka, ostaci četvoro Srba pronađeni nekompletni.

“Pronalazak ovih posmrtnih ostataka značajno će doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće. Posmrtni ostaci biće prevezeni u Banjaluku, gđe će biti izvršeno medicinsko vještačenje pronađenih posmrtnih ostataka kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize, kaže Boris Grubešić, Portparol Tužilaštva BiH.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević kaže da je prilikom napada tzv. Armije BiH nestalo 412 srpskih boraca i civila.

Do danas je ekshumirano i identifikovano 283, a za posmrtnim ostacima 129 srpskih žrtvi se još traga. Od tih 129 koji su danas pronađeni, ekshumirani su na putu spasa kojim su srpski vojnici i civili pokušali da se izvuku iz obruča muslimanskih snaga i plaćenika iz islamskih zemalja. U ofanzivi na Vozuću 10. septembra 1995. godine učestvovalo je oko 23.000 pripadnika takozvane Armije BiH zajedno sa odredom El Mudžahid, objašnjava Blagojević.

“U ofanzivi na Vozuću 10.9.1995. godine učestvovala su dva korpusa Armije BiH. U Trećem korpusu pod komandom Sakiba Mahmuljina učestvovalo je negđe od 12.000 do 13.000 pripadnika Armije BiH u čijem sastavu je bio i odred El Mudžahid, a iz pravca Drugog korpusa kojim je komandovao Sead Delić učestvovalo je oko 9.000 pripadnika tzv Armije BiH. Mi očekujemo da Tužilaštvo uradi svoj dio posla. Rekli smo ko je sve učestvovao, a svi oni mogu biti potencijalni kandidati za počinjene ratne zločine na tom prostoru”, ističe Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

S obzirom da je upravo za ove zločine u Sudu BiH u toku postupak protiv Sakibu Mahmuljina, komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, Blagojević apeluje da svjedocima u ovom sudskom procesu treba pomoći, jer postoji mogućnost pritisaka na svjedoke da se ne bi na kraju dogodilo da Mahmuljin bude oslobođen u sudskom procesu, kao što se to desilo u postupku protiv Nasera Orića, ističe Blagojević.

“Mi malo činimo da pomognemo svjedocima u procesu, a trebalo bi kontaktirati te osobe, popričati ima li pritisaka ili potkupljivanja”, dodaje Blagojević.

Za zločine nad Srbima na području Vozuće do sada je u Haškom tribunalu osuđen general takozvane Armije BiH Rasim Delić, koji je 2008. godine prvostepenom presudom osuđen na tri godine zatvora, da bi nakon njegove smrti 2010. godine Apelaciono vijeće suda tu odluku proglasilo pravosnažnom.

Izvor: BN televizija

Vezane vijesti:

Sećanje na devojčicu koju su silovali, pa ubili mudžahedini …

Kad sinovi Franje i Alije udare jedan na drugog – obojica su u …

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest …

Pokolj srpskih zarobljenika u logoru „El mudžahedin“ | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: