Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas 73 godine od proboja Sremskog fronta

U okviru Spomen-kompleksa „Sremski front“ u Adaševcima, kod Šida, danas će biti obilježene 73 godine od proboja Sremskog fronta, čime je označen kraj Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije.

Sremski front
Sremski front

Ceremonija će početi u 11.00 časova, a predvodiće je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Negovan Stanković.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja državnih i vojnih počasti predviđena su obraćanja, kao i prigodan umjetnički program.

Ceremoniji će, osim predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati veliki broj preživjelih učesnika ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici opštine Šid, udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Borbe na Sremskom frontu vođenje su 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, a procjenjuje se da je na obje strane učestvovalo 250.000 vojnika.

Na strani Njemačke ratovale su jedinice Nezavisne Državne Hrvatske /NDH/, dok su na strani Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije učestvovale trupe Crvene armije, bugarske Narodne armije i italijanske brigade „Italija“.

Borbe na Sremskom frontu bile su zapamćene kao veoma teške i krvave, uz obostrano velike gubitke, a često su vođene u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima.

Prema procjenama istoričara, na jugoslovenskoj strani poginulo je oko 13.500 vojnika, kao i 1.100 crvenoarmejaca, 630 Bugara i 163 Italijana, dok je na protivničkoj strani poginulo oko 30.000 vojnika.

Proboj Sremskog fronta označio je i kraj Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije, mada su borbe u ostatku Jugoslavije nastavljene do polovine maja.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Istina o Sremskom frontu | Jadovno 1941.

Sremski front: Ratna pobeda ili nepotrebna klanica kada je …

Major Ozne o zločinima u Beogradu 1944/45. god. | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: