fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Navršile se 72 godine od proboja Sremskog fronta

Na današnji dan prije 72 godine izvršen je proboj Sremskog fronta, što je označilo i okončanje Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije.

Sremski front
Sremski front

Državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja državnih i vojnih počasti biće održana u 11.00 časova u Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima, kod Šida, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ceremoniji će, osim predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici opštine Šid, kao i udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Punih 175 dana, više od pet mjeseci, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je rovovska bitka u kojoj je sa obje strane, partizanske i njemačke, učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Proboj Sremskog fronta počeo je u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije Prvog ešalona i za kratko vrijeme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

Poslije proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mjesec dana oslobodile cijelu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica došlo do Trsta i Karavanki.

Uz jedinice jugoslovenske armije učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada „Italija“.

Njima u čast, 8. maja 1988. godine podignut je memorijalni kompleks uz autoput Beograd-Zagreb i rijeku Bosut.

U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Poznato je da su za Sremski front mobilisani i maloljetni srpski mladići, bez jednog jedinog dana vojne obuke, koji su iz školskih klupa odlazili na front.

Na strani neprijatelja poginulo je oko 30.000 vojnika.

Sremski front jedno je od najtežih i najtragičnijih srpskih, ali i ratišta Drugog svjetskog rata.

Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cijele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

Nijemci su taj front držali zbog izvlačenja dijelova armije „E“ iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i zato su ga očajnički branili.

Prvi proleterski korpus Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije zaposjeo je taj front poslije oslobođenja Beograda, 21. oktobra 1944. godine, kako bi zaštitio prestonicu i nastavio potiskivanje neprijatelja na zapad.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sremski front: Ratna pobeda ili nepotrebna klanica kada je …

Srđan Cvetković: Zločini u ime naroda!

Ozna tuži, sudi i strelja | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: