Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas 25 godina od stradanja boraca čete “Petar Pandurević”

Kod spomen-obilježja u naselju Stara stanica, na Palama danas će biti obilježeno 25 godina od stradanja 14 boraca čete “Petar Pandurević” koji su tog dana 1992. godine, zajedno sa svojim komandantom Petrom Pandurevićem, poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.

Spomen-obilježje u naselju Stara Stanica na Palama
Spomen-obilježje u naselju Stara Stanica
na Palama

Predsjednik Boračke organizacije Pala Mihajlo Parađina rekao je Srni da spomen-obilježje na Staroj stanici simbolizuje pogibiju 28 boraca Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora ove mjesne zajednice.

Parađina je podsjetio da su prije 25 godina, u trenutku kada je sahranjivano 45 boraca ubijenih u Žepi, jake neprijateljske snage mučki pokušale da probiju odbrambene linije na Trebeviću i da prodru u dubinu srpske teritorije.

Prema njegovim riječima, taj 8. jun je jedan od tragičnih dana i događaja u istoriji Pala.

Parađina naglašava da je njihova žrtva ogromna jer su dali svoje živote za odbranu Pala i za stvaranje Republike Srpske.

On dodaje da se Boračka organizacija trudi da na dostojanstven način čuva i njeguje tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Nažalost, svjedoci smo da cjelokupno društvo, prije svega oni koji bi trebalo da vode posebnog računa, nosioci vlasti, to u dovoljnoj mjeri ne cijene”, naveo je on.

Parađina je naglasio da je Boračka organizacija organizator Memorijalnog turnira u malom fudbalu “Petar Pandurević”, koji svake godine okuplja sve veći broj ekipa svih uzrasta.

“I na ovaj način želimo da putem mladih naraštaja njegujemo i čuvamo tekovine obrambeno-otadžbinskog rata i da se značajni datumi iz istorije Pala ne zaborave”, naglasio je on i dodao da je Boračka organizacija i ove godine pripremila prigodne nagrade i priznanja.

Služenje parastosa poginulim borcima čete “Petar Pandurević” predviđeno je u 11.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježene 24 godine od stradanja boraca čete „Petar …

Žepa: Služen parastos na mjestu pogibije 45 srpskih boraca

Masakr nad Srbima u Ledićima – zločin bez kazne

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: