fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutra 14 godina od martovskog nasilja na Kosovu

U martovskom pogromu zapaljeno je 35 pravoslavnih verskih objekata (Foto Mitropolija)
U martovskom pogromu zapaljeno je 35
pravoslavnih verskih objekata
(Foto Mitropolija)

Sutra, 17. marta navršava se 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga 1999, u kojima je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz domova u koje se ogromna većina nikada nije vratila.Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Mediji na Kosovo su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo.

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povređene su 954 osobe, među kojima su bili i pripadnici međunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR u prvih deset godina vratilo se nešto više od 150 porodica.

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu – Bogorodice Ljeviške iz 14. veka.

Prema ondašnjoj oceni OEBS, nasilje ne bi bilo tako intenzivno i brutalno da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka.

(Beta)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Trinaest godina od martovskog pogroma

Spalili su mi muža, a ubice su još na slobodi! | Jadovno 1941.

Film o rušenju srpskih crkava na Kosmetu (video)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: