Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suočavanjem sa istinom do pomirenja

Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić

Svaki pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma može da proizvede nesagledive posljedice, a Srbima, Bošnjacima i Hrvatima u BiH, u ovom trenutku, najpotrebnije je istorijsko pomirenje, zasnovano na suočavanju sa istinom o ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka, poručio je srpski pisac Dobrica Ćosić.

On je naveo da su istine o činiocima razbijanja Jugoslavije, uzrocima, pokretačima i njihovim ciljevima, s personalizacijom ratnih zločina, mirotvoračke i životne osnove istine u ovom vremenu.

„To je jedina medicina koja može da leči od šovinizma razboljena društva“, istakao je Ćosić, koji je nedavno objavio knjigu „Bosanski rat“, za koju kaže da je njegova odbrana slobode, istine, ljudskih i nacionalnih prava sadržanih u Republici Srpskoj, toj preskupoj, ali jedinoj političkoj i ratnoj pobjedi srpskog naroda u drugoj polovini 20. vijeka.

Ćosić, koji je i akademik, istakao je da rat u BiH nije kalendarski događaj, već trajno čvorište nekoliko nacionalnih i vjerskih ideologija, antropološko stanje koje je dalo povoda velikim piscima Ivi Andriću i Meši Selimoviću da BiH nazovu zemljom mržnje i tjeskobe.

„U BiH vekovima traje ljudsko krvarenje, koje je, prema mom saznanju, najduže ratovanje u novijoj istoriji Evrope, započeto turskim osvajanjem Bosne krajem šesnaestog veka, a poslednji rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine, nastavlja se u miru bošnjačkom ratnom propagandom s ratnim ciljevima pokretača stvaranja prve islamske države u Evropi i uništenja Republike Srpske“, rekao je Ćosić za banjalučki „Fokus“.

On je pojasnio da se propagandni rat u miru nastavlja posredstvom medija, satanizacijom Srba kao agresora, koji su izvršili teške ratne zločine i genocid.

„Taj antisrpski, u suštini antievropski rat, trajaće dok međunarodni činioci ne shvate njegove prave motive i antievropske ciljeve. Rat verskih fanatika, džihad ratnika protiv nevernika traje dok se oni ne unište, a u bošnjačkom slučaju dok se ne ostvare ciljevi ‘Islamske deklaracije’ Alije Izetbegovića, pretvaranje jedinstvene BiH u islamsku državu“, napomenuo je Ćosić.

Ocijenivši da sadašnje bošnjačko zalaganje za svoje ratne ciljeve i reviziju Dejtonskog sporazuma prijeti događajima čije posljedice nije teško predvidjeti, Ćosić je rekao da, sa participacijom Turske u bošnjačku politiku i politikom muslimana u Srbiji, ima utisak da se stupa u proces revizije bitnog obnavljanja istočnog pitanja i paradoksalnu inverziju istorije.

„Za bošnjačke fundamentaliste i njihove strane štićenike u BiH danas postoje samo žrtve i ubice. Žrtve su, prema njima, Muslimani, a ubice Srbi. U tom fundamentalističkom manihejstvu pomirenja nema, jer se uloga žrtve nagrađuje i uvažava u američkim i evropskim parlamentima i obožuje u islamskim džamijama. Za bosanske ratne zločince velike sile nemaju istu vagu, a to ovekovečuje nepravde“, ističe Ćosić.

Ćosić je poručio da pomirenje zaraćenih strana u proteklom ratu u BiH ne može nastati ukoliko se kod zaraćenih naroda smišljeno ne razvija istorijski razum, koji ih uvodi u saznanja o međuzavisnosti ljudi i naroda, uslova, opstanka i napretka.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: