fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Суђење за злочине у Керестинцу

sud5.jpg

Загреб — Испитивањем жртава хрватског логора за ратне заробљенике у Керестинцу, настављено jе суђење бившем команданту логора Стjепану Кларићу и четворици воjника. Они су оптужени за психичка и физичка мучења припадника ЈНА и српских цивила ухапшених у ширем реjону Загреба и Сиска.

Осим Кларићу, суди се Дражену Павловићу, Виктору Иванчину и Жељку Живцу, као и Горану Штрукељу, коjи jе одлуком Врховног суда враћен у затвор у Реметинцу, где су и остали оптужени.

Сведоци Ђорђе Јовићић и Даница Познановић изjавили су да су мучења и малтретирања почела у тадашњем воjном затвору у Гаjевоj улици у центру Загреба, где jе данас седиште државног тужилаштва, након чега су жртве одведене у логор у бившоj ракетноj бази ЈНА у Керестинцу, коjа jе саркастично названа „Коначиште за ратне заробљенике“.

Ухапшени су тамо пребиjани, мучени електрошоковима, присиљавани на орални секс и међусобну мастурбациjу, а сексуалном злостављању и силовањима било jе подвргнуто и десетак затворених жена. Једна од њих у логор jе доведена трудна, али jе од последица злостављања побацила.

Јовичић jе рекао да jе након хапшења доведен у Гаjеву, где су га, након разговора с Кларићем, мушкарци у маскирним униформама рукама и ногама испребиjали, након чега jе неколико дана мокрио крв. Кад jе стигао у Керестинец, престали су да га муче.

Суђење се наставља сутра исказима нових сведока.

Кларић се терети да jе своjим потчињенима дозвољавао мучења и малтретирање заробљеника, као и да jе сам у њима учествовао. Оптужени се, осим за мучења и малтретирања, терете и да нису ништа предузели како би спречили иживљавања над затвореницима.

Предвиђено jе да се испита око 80 сведока, наjвећим делом жртава, од коjих ће неки бити испитани видео-линком из Србиjе, где живе од рата.

На суду би требало да се поjаве и неки бивши хрватски званичници као што су бивши шеф воjне полициjе Мате Лаушић и шеф некадашње воjне обавештаjне службе (СИС) Јосип Перковић.

Петорица оптужених ухапшени су краjем новембра 2010. године. Медиjи су тада писали да jе рад на случаjу почео након приjаве бившег припадника ЈНА коjи jе за ратни злочин оптужио непознате починиоце.

Суђење jе почело 27. марта, а судско веће тада ниjе прихватило предлог одбране да се укине притвор свим оптуженима. Штрукељ jе тада био на слободи, а у међувремену jе враћен у затвор.

Извор: B92

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: