Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Suđenje za zločine nad Srbima na području Počitelja

Datum objave: petak, 16 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Svjedok Tužilaštva BiH Miško Đurašković posvjedočio je danas pred Sudom BiH na suđenju Edinu Sakoču za zločine počinjene na području Počitelja, opština Čapljina, da su u julu 1992. godine u njegovoj kući ubijene dvije starice srpske nacionalnosti.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

Đurašković je rekao da se sredinom juna 1992. godine sa ženom i kćerkama vratio iz izbjeglištva u porodičnu kuću u naselju Počitelj, te da u svom zaseoku tada nije zatekao nikoga, ali da je nakon sedam dana saznao da se u komšijinoj kući kriju Vasilija Ekmečić, Cvija Čučak i osoba čiji su inicijali T.Č, koje su tokom noći dolazile u njegovu kuću.

Svjedok je ispričao da je 9. jula 1992. godine oko 22.00 časa ispred njegove kuće došao optuženi Edin Sakoč, koji ga je pitao kakve četnike krije.

Đurašković je rekao da je sa Sakočem bila osoba čije je ime Boban, koji je bio u uniformi vojne policije sa bijelim opasačem, pištoljem i automatom.

“Nakon što su ušli u kuću, Boban je uzeo neku krpu i počeo da udara žene koje nisu pružale nikakav otpor, niti su bile naoružane”, prisjetio se svjedok i dodao da su T.Č. odveli na ispitivanje i rekli da će je vratiti.

Svjedok je naveo da su se oko tri časa ujutro Sakoč i Boban vratili u njegovu kuću, kada je Boban ubio Vasiliju Ekmečić i Cviju Čučak, prenosi Birn.

“Cviju je Boban iz automata pogodio u glavu, a kako se Vasilija podigla i u nju je tri puta pucao. Sakoč je bio tu u hodniku, a ja i Boban smo otišli automobilom do njihove kuće po deke. Mislio sam da će ubiti i mene, a onda mi je tražio gorivo”, rekao je Đurašković.

On je naveo da su Sakoč i Boban tijela starica iznijeli napolje. “Dao sam Bobanu gorivo, posuo ga je tijelima starica i zapalio, a onda je ispalio nekoliko metaka”, opisao je svjedok.

Đuraković je rekao da je za ime optuženog saznao kasnije od komšije Blage Doko, koji ih je presreo kada su išli iz sela, a tijela starica je ujutro odnijela civilna zaštita.

Sakoč je optužen da je 9. jula 1992. godine sa osobom čije je ime Boban došao u kuću porodice Đurašković u Počitelju, nakon čega su odveli T.Č.

Prema optužnici, Sakoč je počeo daviti i konopcem tući T.Č, a potom je silovao govoreći joj “četnikušo jedna”, te je nastavio udarati.

Optuženi ju je odveo do stare pošte u Čapljini i predao je izvjesnom Mirsadu Muminoviću.

Prema drugoj tački optužnice, Sakoč se tereti da je 10. jula sa Bobanom ponovo došao do kuće Đuraškovića kada je Boban ubio Vasiliju Ekmečić i Cvijetu Čučak.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. oktobar.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Đurašković: Boban ubio dvije starice Srpkinje, a Sakoč …

Ubistvo i paljenje srpskih starica u Počitelju | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top