fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Суђење за Лору је постало фарса

Повлачењем Југословенске ратне морнарице са територије Хрватске 4. јануара 1992. године, војно-поморски комплекс ЈНА Лора постаје један од најужаснијих логора за Србе у коме је убијено на десетине цивила и ратних заробљеника. Тончи Мајић, председник Далматинског комитета за људска права из Сплита, човек који је обелоданио језиву истину, 24 године касније, сумња да ће ови злочини икада до краја бити процесуирани.

Преспора правда: Тончи Мајић
Преспора правда: Тончи Мајић

– У питању је системско заташкавање злочина у који су укључени сви: од државе до непосредних извршилаца и ако се настави овим темпом, злочини неће бити расветљени ни за хиљаду година.

На шта тачно мислите?
– У питању је проста математика. Кроз Лору је за седам година постојања прошло око 1.000 људи, а до сада је пресуђено само за два убиства и осам случајева свирепог мучења, односно процесуирано је само један одсто злочина. Колико година треба да прође да дођемо до бројке од 10 процената истражених убистава и злочина?

Прижељкујем тужбу

Шта ако вас Тања Белобрајдић тужи?
– Искрено, прижељкујем да тужи јер ће то бити догађај који ће одувати прашину коју већ шест година купи у Тужилаштву наша кривична пријава, из 2009. године. У тој пријави су изјаве, под пуним именом и презименом, укупно 24 затвореника Лоре који су или на својој кожи осетили њену доброту или гледали шта ради другима.

Докле се стигло са истрагом за Лора 2?
– Истрага је завршена још пре седам или осам година и од тада се није догодило – ништа. Сваки пут када се неко усуди да пита, адвокати окривљених уложе неки приговор и та ствар се наново пролонгира. Ако се ради овим темпом могу само да претпоставим када ће се судити за Лору 3.

Када?
– Очигледно никада. Очигледно је у питању велика фарса. Па више нико и не помиње Црногорце који су мучени и убијани у Лори. Најтрагичније је што те догађаје више не помиње ни донедавни хрватски државни тужилац Младен Бајић, али ни српско и црногорско тужилаштво. Сви се праве као да се ништа није догодило.

Обелоданили сте кривичну пријаву против Тање Белобрајдић, бивше супруге управника логора Томислава Дуића.
– То смо учинили испровоцирани њеним литерарним првенцем, наводним антиратним романом „Црни капут“. Она је описала ужасе кроз које су пролазили Хрвати, као што је резање језика. Нисам имао желудац да то прочитам, но новинари који су га прочитали препричавају заправо стварне поступке из Лоре којима је била сведок или је у њима учествовала. Само што су у њеном имагинарном логору измењене националности мучитеља и жртава, па оно што су у Лори Хрвати чинили Србима (и Црногорцима), код ње Срби чине Хрватима. Тога јест било у стварности, али она о томе нема право да прича, јер је она у овом логору имала запажену улогу о чему је и даље спремно да сведочи на десетине њених жртава.

 

Извор: VESTI ONLINE

 

Везане вијести:

Ковач: Кроз „Лору“ прошло више од 1.000 Срба

24. године од оснивања хрватског логора Лора у Сплиту

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: