Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

СУЂЕЊЕ ЗА “ЛОРУ 2” ТРЕБАЛО ДА ПОЧНЕ МНОГО РАНИЈЕ

Датум објаве: петак, 16 марта, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

lora

Прва особа коjа jе требало да се нађе на оптужници за злочине над Србима у “Лори 2” jе тадашњи командант воjне полициjе генерал Мате Лаушић, а током поступка утврдило би се ко jе у тоj хиjерархиjи од високопозиционираних политичара и припадника воjске знао за догађаjе у том сплитском логору, а ниjе урадио ништа да их сприjечи, изjавио jе предсjедник Далматинског комитета за људска права Тончи Маjић.

Он сматра да jе суђење за ратне злочине у случаjу “Лора 2” требало да почне много раниjе. “Нико нормалан из хрватског правосуђа не може да обjасни шта се дешавало са ‘Лором 2’ посљедњих пет и више година када су сви свjедоци били доступни, када су испитани и комплетна истрага завршена”, напоменуо jе Маjић.

Истакавши да су недостатак политичке воље и страх људи коjи су jош на руководећим позициjама у политици или правосуђу и коjи спречаваjу да дубља истрага не доведе и до њих самих учинили да се процес развуче, Маjић jе рекао да, док год jе Младен Баjић актуелни хрватски државни тужилац или утицаjна особа у хрватском Тужилаштву, озбиљне истраге о “Лори” неће бити.

“Нико ниjе толико луд да би сам себе истраживао и довео себе у опасност да заврши у затвору, jер jе Баjић у вриjеме када су се дешавали злочини у ‘Лори’ био воjни тужилац и као такав jе одговоран за све што се тамо дешавало”, рекао jе Маjић за “Глас Српске” и додао да jе Баjић у сукобу интереса и да би озбиљниjа истрага довела до преиспитивања његове одговорности.

Маjић jе додао да jе то како ће се поступати са заробљеницима у “Лори” био дио политике етничког чишћења, коjа jе креирана на самом државном врху.

“Дакле, почев од тадашњег министра одбране, затим преко команданта воjне полициjе, до ових коjи су били испод њега, односно надређених команданата ‘Лоре’, међу коjима jе и Марио Баришић, коjи jе говорио о томе. Тужилаштво никада Баришића ниjе хтjело да озбиљно искористи као инсаjдера и свjедока, jер би дубља истрага довела и до људи коjи и даље имаjу значаjну улогу у хрватском правосуђу, међу коjима jе и Баjић”, рекао jе он.

Говорећи о случаjевима “Лора 3” и “Лора 4”, Маjић каже да се ни у овим предметима ништа не ради да би били процесуирани одговорни.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top