Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Suđenje Oriću- zaštićeni svjedok izložen prijetnjama (VIDEO)

Datum objave: sreda, 9 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

Unakrsnim ispitivanjem zaštićenog svjedoka, nastavljeno je suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo tri srpska zarobljenika u selima oko Bratunca i Srebrenice.

Foto: RTRS
Naser Orić

Svjedok, pripadnik ratnih muslimanskih jedinica, ponovio je da je bio očevidac likvidacije Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

I dok je odbrana optuženih u pokušaju diskreditacije, ukazivala na razlike u iskazima svjedoka u predistražnim radnjama i u postupku, on je ostao istrajan – zbog bezbjednosti, istinu je rekao tek kada je napustio Federaciju.

Članovi porodice koji su u Federaciji ostali, tvrdi, izloženi su prijetnjama i ucjenama. Zbog tih tvrdnji, i zarad istine i pravde, hitno reagovanje Tužilaštva BiH i istragu – traže predstavnici srpskih udruženja.

Kako su započeli ispitivanje svjedoka na ročištu prije 15 dana, tako su advokati optuženih, nastavili današnje.

Uprkos kritikama predsjedavajućeg vijeća Šabana Maksumića, drsko i uporno insistirali su na razlici u iskazima. U dva, koja je svjedok dao istražiocima 2003. i 2014. godine, o ubistvima 3 srpska zarobljenika, kao očevidac, jeste govorio, ali ubice nije identifikovao. Zbog straha za vlastitu i bezbjednost svoje porodice, kaže.

U poslednjem iskazu iz 2015., i to je učinio. Prečula je odbrana i da mu je prilikom jednog od tih saslušanja – u Tužilaštvu BiH, kako je rekao, zamotana žena prečesto postavljala sugestivna pitanja – poput onoga – „Da li ste sigurni da smijete to da kažete“.

Dušu je otvorio tek kada je dobio iseljeničku vizu! I status zaštićenog svjedoka – što bi trebalo da znači da je njegov identitet poznat samo stranama u postupku. No, očigledno nije tako. Jer, nakon što je progovorio, aktivirani su saborci i simpatizeri Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Članovi porodice koji su mu ostali u Federaciji, tvrdi svjedok, izloženi su stalnim prijetnjama i zastrašivanjima.

„Oni su obišli tamo sve moje. Prijetili su im! Dosta su im nanijeli belaja“, rekao je zaštićeni svjedok.

O detaljima svjedok nije stigao da progovori. Spriječen je od strane odbrane i Sudskog vijeća, pod izgovorom da to nije predmet suđenja.

No, i na prethodnom saslušanju i danas ponovio je više puta – komandanta, kako je sve vrijeme oslovljavao Orića, zbog okrutnosti – plašio se i u ratu i u miru.

I ne samo on, tvrde u udruženjima srpskih žrtava. Od Orićeve strahovlade, kažu, traume nose gotovo podjednako i Srbi i Bošnjaci.

Zbog tvrdnji zaštićenog svjedoka, srpska udruženja zahtijevaju hitno reagovanje Tužilaštva BiH. Pritvor za Orića i Muhića, i optužnicu za njihove saučesnike, ukoliko se navodi svjedoka pokažu tačnim.

„Današnja izjava zaštićenog svjedoka o pritiscima ne smije da prođe bez reakcije nadležnih organa“, kaže za RTRS Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata.

Reagovanja nadležnih ranije, međutim nije bilo. Jer još od hapšenja Orića u Švajcarskoj u žiži je sarajevske javnosti –političara, medija, nevladinog sektora.

Prvi su Orića gostili u zajedničkim institucijama, drugi ga deklarisali kao heroja, a treći, tvrdili kako svjedoci lažu, i prije nego je optužnica napisana ili očevici progovorili. Oni su i danas napunili sudnicu. Orića dočekali i ispratili poljupcima i pokličima. Zato je odbrana, van sudnice bila ćutljiva.

„Sve što smo imali da kažemo rekli smo u sudnici, eto sve možete prenijeti iz sudnice“, rekla je Lejla Čović, advokat Nasera Orića.

Iz sudnice, međutim danas tajac. Na optužbe o prijetnjama i pritiscima – današnje i sve prethodne – ne reaguju. Čak ni, saopštenjima – u poslednje vrijeme tako učestalim – ali u nekim drugim predmetima.

U tim drugim, bezazlenijim – poput slučaja Radončić, ekspresno pišu i optužnice zbog uticaja na pravosuđe. Optuženog pritvaraju! A Orić i Muhić slobodno šetaju! Među žrtvama i svjedocima!

Radio Televizija Republike Srpske


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top