Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Suđenje Oriću: Svjedok potvrdio zarobljavanje srpskih vojnika u Zalazju

Svjedok Tužilaštva BiH Milomir Lazarević rekao je na suđenju ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću da je čuo vojnika da optuženom govori da su se predali srpski vojnici koji su se krili u potkrovlju kuće u srebreničkom selu Zalazje, ali da nikada nije saznao šta im se kasnije dogodilo.

Suđenje Oriću Foto: RTRS
Suđenje Oriću Foto: RTRS

Lazarević je naveo da je čuo da su se predali Miodrag Rakić, Petko i Ranko Simić, Milisav Ilić i Dragomir Tubić, a da je među njima bio i sudija Slobodan Ilić. On je dodao da je samo poznavao Petka Simića jer je sa njim nekada radio.

On je ispričao da je selo Zalazje do 12. jula 1992. godine bilo pod kontrolom srpskih snaga.

– Napad muslimana iz pravca Srebrenice počeo je u 9.30 časova. Nakon toga im je stiglo pojačanje i iz drugih pravaca, tako da nas je oko 40 bilo opkoljeno. Sukob je bio žestok i trajao je do 17.00 časova, kada smo se počeli povlačiti -prisjetio se Lazarević.

On je naveo da se tada sa još petoricom srpskih vojnika sakrio u kuću Dragana Rakića jer su poslije borbi ostali bez municije.

Prema njegovom svjedočenju, nisu znali da su se u drugu kuću istog domaćina sakrili oni koji su se kasnije predali.

Nakon što se njih šest predalo, Lazarević je ispričao da je dok je još bio u skrovištu čuo da Orić preko megafona govori da ne tuku zarobljenike, već da ih odvezu u Srebrenicu, te da su nakon toga i otišli.

Kada su on i njegovi saborci kasnije izašli iz skrovišta i krenuli u Sase vidio je u Ažičkom potoku tri tijela nepoznatih srpskih vojnika.

Zajedno sa Orićem u Sudu BiH sudi se i pripadniku takozvane Armije BiH iz Srebrenice Sabahudinu Muhiću. Oni su optuženi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićev branilac Lejla Čović uložila je materijalne dokaze koji se odnose na zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH, koji je svjedočio na prethodna dva ročišta.

Riječ je o dokumentima iz vojne evidencije kojima želi opovrgnuti navode svjedoka o tome kojoj jedinici je pripadao u ratu i ko mu je bio komandant. Uložena je i dokumentacija o ranjavanju Orića 12. jula 1992. godine.

Na veći dio dokaza tužilac Miroslav Janjić uložio je prigovor, posebno na set dokumenata boračke revizije koji pokazuje da zaštićeni svjedok nije bio u takozvanoj Armiji BiH.

Janjić je napomenuo da je ta revizija urađena šest mjeseci poslije podizanja optužnice protiv Orića na šta je Čovićeva odgovorila da ulažu i dokumentaciju iz ranijeg perioda.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić podsjetio je da 1. aprila Oriću ističu mjere zabrane.

Tužilaštvo je predložilo da izrečene mjere i ostanu na snazi, dok se odbrana tome usprotivila i predložila da mu bude ukinuta mjera javljanja Policijskoj stanici jer se „redovno odaziva na sudska ročišta“.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april kada bi trebalo da budu saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

SVJEDOČENjE O SVIREPIM ZLOČINIMA NASERA ORIĆA NAD SRBIMA

Njegovo ime je Slobodan Stojanović…

Srbi u Srebrenici i Bratuncu: Ko će za naše žrtve da piše rezoluciju, naš bol niko ne čuje…

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: