Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Suđenje Naseru Oriću: Ko je presudio sudiji

Datum objave: utorak, 13 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Nastavljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću

Naser Orić
Naser Orić

Banjaluka – Na suđenju komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima 1992. godine, svedok odbrane Sabit Halilović izjavio je da mu je Zulfo Tursunović u više navrata rekao da je ubio sudiju Slobodana Ilića iz Zalazja.

Halilović je potvrdio da se 11. jula 1992. godine sa svojim bratom dobrovoljno javio u jedinicu Zulfe Tursunovića koja se spremala da napadne Zalazje, koje je držala srpska vojska.

– Video sam kako srpski vojnici pretrčavaju iz kuća u kuće pored groblja. Video sam njihov “tamić” koji je krenuo prema Sasama, a nakon toga čuo da neko viče: “Hvatajte ih žive”. Posle je počela paljba, koja je utihnula posle 20 minuta – dodao je Halilović.

On je naveo da im je posle javljeno da se Srbi povlače, a da je na igralištu kod Zalazja ranjen. Odvezen je u bolnicu u Srebrenici, gde ga je sutradan posetio Tursunović.

– Tada mi je rekao da je osvetio svaku moju ranu. Spominjao je nekog sudiju. Kasnije sam saznao da se zove Slobodan Ilić. Zulfo mi je rekao da ga je dobro poznavao, a kasnije, 1995. godine, govorio mi je: “Ubio sam njihovog pengu, poglavicu”. Kad bih se šalio s njim da ga je možda ubio neko drugi jer je bio u zasedi, odgovarao bi: “Nije važno ko je, dva sam okvira i ja ispucao” – rekao je Halilović.

Nastavak suđenja je 27. decembra.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Svedok: Lično sam gledao kako Orić kolje Srbe | Jadovno 1941.

Svjedoci: Orić naredio da bude spaljeno selo Zalazje …

Mustafić: Orić mi je lično ispričao da je ubio sudiju …

„Slučaj Orić“: Hvatajte ih žive, eto ih… | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top