Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Sudbina Roma u Velikom ratu

Datum objave: četvrtak, 9 avgusta, 2018
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Izložba Dragoljuba Ackovića biće najesen predstavljena u Strazburu i Parizu. Za hrabrost dobijali Albansku spomenicu i Orden Karađorđeve zvezde.

Romi u srpskoj vojsci Foto Privatna arhiva
Romi u srpskoj vojsci Foto Privatna arhiva

Izložba “Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu” autora dr Dragoljuba Ackovića svedočanstvo je o sudbini Roma, koji su delili usud srpskog naroda u toku Velikog rata. Više od 150 originalnih dopisnica i fotografija predstavljeno je u postavci, koja je prvi put prikazana krajem decembra prošle godine u Galeriji Narodne banke Srbije.

– Kao član Specijalističkog komiteta za Rome (CAHROM) pri Evropskom savetu dobio sam poziv da izložba gostuje u Strazburu od 12. do 19. oktobra za vreme trajanja zasedanja ovog komiteta – kaže Acković. – Takođe, na inicijativu generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića izložba će gostovati i u Kulturnom centru u Parizu i biće simbolično zatvorena na dan završetka rata 11. novembra.

Na izložbi, koja je, zahvaljujući Ministarstvu kulture, gostovala u Galeriji nauke i tehnike SANU, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i Narodnom muzeju u Zrenjaninu, nisu sabrane i prikazane samo prilike u Srbiji nego i u Francuskoj, Nemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Romi su bili u različitim rodovima vojske, ali najčešće u vojnim orkestrima gde su često bili trubači. Za svoje zasluge i hrabrost odlikovani su Albanskom spomenicom i Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima.

– Ahmed Ademović je u Kumanovskoj bici, vođenoj oktobra 1912. godine, uočio je da naši vojnici popuštaju na bojnom polju. Prerušio se, otišao među neprijateljske redove i odsvirao odstupnicu Turcima. Oni su se zbunjeni zaustavili napad, a onda se Ahmed brzo vratio među srpske vojnike i svirao juriš. Naša vojska je potukla neprijatelja, a Ademović zaslužio Orden Karađorđeve zvezde trećeg reda – pripoveda Acković.

Ahmed Ademović i njegov orden
Ahmed Ademović i njegov orden

– Taj Ademovićev podvig se izučavao na vojnim akademijama, pa ipak ovaj leskovački Rom imao je tužnu sudbinu. Kada su početkom Drugog svetskog rata Nemci došli, čiča je pred njih izašao sa odlikovanjem na grudima. Nemački vojnici su mu poštedeli život, ali su mu streljali oba sina. Do kraja života nosio je odličje na reveru i stalno glancao trubu, ali nikada više nije mogao da svira.

Publika u Srbiji moći će još jednom od sredine septembra da vidi ovu izložbu u Kući romske kulture u Beogradu.

Dragoljub Acković
Dragoljub Acković

RATNICI

– Romi su bili redovni vojnici u svim vojskama i vrlo veliki broj ih je prisilno oteran u vojsku, a još veći broj ih je poginuo. Jedna od caka bila je da kada bogat čovek želi da izbegne vojsku plati Romu da ide umesto njega. To nije bilo samo u Srbiji, već u svim zemljama – kaže Acković, koji čuva i fotografiju svog dede, oficira Živojina Ackovića sa Krfa iz 1916. godine.

Autor: J. Banjanin

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Objavljena naučna knjiga o genocidu nad Romima u NDH

Obeležen Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top