fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sud u Šibeniku: Hrvatska mora platiti odštetu za Varivode

Zbog ubistva Mirka Pokrajca njegova ćerka dobiće 132 hiljade kuna odštete

Zločin u Varivodama, masakr srpskih civila koji su nakon Oluje, 28. septembra 1995. godine, počinili pripadnici hrvatske vojske i policije, dobio je još jedan sudski epilog. Doduše, ne onaj koji se godinama očekuje, budući da još uvek nisu otkriveni ni kažnjeni počinitelji tog zločina, već hrvatska država sada porodici jedne od žrtava mora odlukom Opštinskog suda u Šibeniku platiti odštetu.

Dušanka Mandić, ćerka Mirka Pokrajca koji je imao 84 godine kada je, kao jedna od devet žrtava, ubijen u tom malom mestu pored Kistanja, dobit će 132 hiljade kuna odštete od države te joj Republika Hrvatska mora nadoknaditi i 25 hiljada kuna sudskih troškova.

PROCES SE NA SUDOVIMA OTEZAO GODINAMA

Ovaj postupak traje još od 2005. godine kada je porodica pokojnog gospodina Pokrajca podnela tužbu protiv Hrvatske. Učinili su to tačno deset godina nakon masakra u kojem su živote izgubili Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić(75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67) i Marko Berić (82), te 84-godišnji Pokrajac. Bilo je veče, gotovo dva meseca nakon Oluje, kada je nekoliko pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga došlo u Varivode. Sve redom starije civile pobili su u njihovim dvorištima i kućama. Sve žrtve bili su Srbi.

Dušanka Mandić sve do sada je čekala odluku suda jer je njena tužba prebacivana između zagrebačkog i šibenskog suda, a 2014. godine njezin tužbeni zahtev bio je prvobitno odbijen. Tu odbijenicu je dobila godinu dana nakon što je prvom presudom već dosuđena odšteta deci supružnika Radivoja i Marije Berić. Njih troje dobilo je ukupno 540 hiljada kuna.

KAKO SE SVE DRŽAVA POKUŠALA IZVUĆI

Nakon što se gospođa Mandić žalila, postupak je ponovljen. U tužbi je istakla kako odštetu traži na osnovu Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u toku Domovinskog rata. Iako se pokušala nagoditi s državom u mirnom postupku van suda, to joj nije uspelo.

Opštinska državna advokatura u Šibeniku koje je zastupalo Republiku Hrvatsku, tvrdilo je tokom procesa da je njeno potraživanje palo u zastaru, odnosno da joj se odšteta više ne može isplatiti. Osporavana je i odgovornost države. Naime, predstavnici države tvrdili su da je u pitanju ratna šteta, budući da se ubistvo Mirka Pokrajca dogodilo u prostoru i vremenu odvijanja vojno borbenih akcija. A za ratnu štetu Republika Hrvatska zakonski nije odgovorna.

Međutim, prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata i javnih demonstracija država ipak snosi odgovornost i to nezavisno je li utvrđeno ko je štetu skrivio. Taj zakon propisuje da Republika Hrvatska na načelima društvene solidarnosti, ravnomernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja snosi odgovornost za štetu. Dakle, nužno je utvrditi okolnosti pod kojima je određena šteta uzrokovana ne bi li se utvrdilo radi li se o ratnoj šteti ili ne. Tako je i bilo u ovom procesu.

POSTUPAK JE VOĐEN PROTIV PRIPADNIKA HV-A

Sud je analizirao sve do sada dostupne podatke o zločinu u Varivodama. Nije bilo nikakve sumnje da je Mirko Pokrajac ubijen 28. septembra 1995. zajedno sa još osmoro civila srpske nacionalnosti. Jednako je tako sasvim jasno da su počinitelji ostali nepoznati.

Doduše, postupak je vođen protiv četvorice optuženih pripadnika HV-a. Na teret im je stavljeno ubistvo iz koristoljublja, dakle pljačke na oslobođenim područjima, ali su svi u maju 1999. oslobođeni. Tu je presudu Vrhovni sud RH ukinuo, pa je suđenje ponovljeno. Na kraju je, u februaru 2002. proces pravomoćno obustavljen. Niko nije proglašen krivim.

Ipak, iz izjave ispitanih svedoka utvrđeno je da su počinitelji zločina u Varivodama bili pripadnici hrvatske vojske.

ŠTA PIŠE U PRESUDI ŠIBENSKOG SUDA

“Ubistvo roditelja tužiteljke u konkretnoj situaciji izazvalo je kod građana osećaje straha, užasa i lične nesigurnosti, zbog čega je nedvosmisleno da je ova šteta uzrokovana terorističkim aktom. Kako za štetu koja nastane usled terorističkog akta odgovara država, njena odgovornost nije upitna”, utvrdio je Opštinski sud u Šibeniku, odbacivši istovremeno i tvrdnje o zastari. Nikakve dileme za sud nije bilo ni oko duševnih boli koje je Dušanka Mandić proživela zbog očeva ubistva, koje je, kako stoji u presudi, bilo motivisano političkim pobudama.

Osim za zločin u Varivodama nikad nije dokazano ni ko je ubio srpske civile u Gruborima. Tamo je šest vremešnih meštana ubijeno 25. avgusta 1995. godine, a dvojica pripadnika ATJ Lučko, kojima se taj zločin stavljao na teret, oslobođeni su krivice.

Autor: Ana Raić Knežević

Izvor: Srpski narodni forum

Vezane vijesti:

Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: