fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Oluja.jpgČikago – Sud u Čikagu prihvatio je tužbu protiv američke kompanije Military Professional Resources Inc. (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor”.

Srbi u Americi tuže MPRI “za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine”, a u tužbi se navodi da je ova agencija “instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji” i da je “učestvovala u toj operaciji”. Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika. Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čiikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podnijeli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mjestima.

“Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podnijeli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta”, smatra predstavnik tužene MPRI koji je 90-ih godina radio u bosanskohercegovačkoj kancelariji ove kompanije.

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 hiljada za svakog od 200 hiljada izbjeglih Srba), tvrdeći kako je MPRI obučavao oficire časnike HV-a za izvođenje Oluje, pa je tako suodgovoran “za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja” na tom području.

– MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI je globalni davalac širokog spektra usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima, kaže sagovornik Slobodne Dalmacije.

On priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV-om ali ne vidi u tome kršenje UN-ova embarga na naoružavanje Hrvatske.

“Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se naši korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svijesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično”,  kaže predstavnik MPRI.

“Mi ne možemo biti odgovorni ako naši partneri, a sarađujemo s javnim i privatnim sektorom širom svijeta, svojim djelovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general Ričard B. Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezjednosti i odbrane tranzicijskog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno protjerivanja i razaranja, ne može se za to okriviti MPRI.”

 

Izvor: GLAS SRPSKE

 

OLUJA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: