fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Суд у Чикагу прихватио тужбу Срба због Олује

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/Oluja.jpgЧикаго – Суд у Чикагу прихватио jе тужбу против америчке компаниjе Military Professional Resources Inc. (MPRI) коjу су тужиле српске организациjе у САД “Жртве геноцида у Краjини” и “Српски краjишки сабор”.

Срби у Америци туже MPRI “за учествовање у геноциду и прогону 200 хиљада Срба из Краjине”, а у тужби се наводи да jе ова агенциjа “инструирала Хрватску воjску у Олуjи” и да jе “учествовала у тоj операциjи”. Уз тужбу, суду jе достављен и уговор између MPRI и Хрватске о обуци хрватских официра и воjника. Судиjа Рубен Кастиљо из федералног суда у Чиикагу прогласио jе државу Илиноис надлежном за суђење с обзиром да MPRI има своjе филиjале и послове у тоj држави, а Срби из Хрватске коjи су подниjели тужбу живе у Чикагу, Милвокиjу, Рокфорду и околним мjестима.

“Суд се прогласио надлежним и то само значи да ће се водити поступак, али тужба коjу су подниjели Срби из бивше тзв. Краjине, нема озбиљног упоришта”, сматра представник тужене MPRI коjи jе 90-их година радио у босанскохерцеговачкоj канцелариjи ове компаниjе.

Наиме, Срби су у тужби навели да од MPRI траже 10 милиjарди долара (25 хиљада за сваког од 200 хиљада избjеглих Срба), тврдећи како jе MPRI обучавао официре часнике ХВ-а за извођење Олуjе, па jе тако суодговоран “за етничко чишћење, паљење и убиjања” на том подручjу.

– MPRI ниjе никаква таjна организациjа, нити обавља прљаве послове за америчку владу, како наводе неки српски медиjи. MPRI jе глобални давалац широког спектра услуга у воjним питањима, како приватним тако и jавним субjектима, каже саговорник Слободне Далмациjе.

Он признаjе да jе MPRI 1994. сарађивао с ХВ-ом али не види у томе кршење УН-ова ембарга на наоружавање Хрватске.

“Ми не наоружавамо, наша мисиjа jе обучавање кроз процес интегрисаног тренинга, с циљем да се наши корисници подуче како да организуjу логистичку подршку, како кадровирати своjе воjне мисиjе, пружамо и интелектуални сервис с циљем развиjања пуне свиjести воjног сектора о његовоj улози у демократском друштву, о механизмима демократске контроле воjске и слично”,  каже представник MPRI.

“Ми не можемо бити одговорни ако наши партнери, а сарађуjемо с jавним и приватним сектором широм свиjета, своjим дjеловањем прекрше било коjе националне или међународне законске норме. У Хрватскоj jе, по уговору с MPRI, обуку вршио генерал Ричард Б. Грифит, а обука се односила на тему националне безjедности и одбране транзициjског друштва какво jе тада било хрватско. Ако jе касниjе и било кршења међународних норми ратовања, односно протjеривања и разарања, не може се за то окривити MPRI.”

 

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

 

ОЛУЈА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: