Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud rehabilitovao ustašu!

Agencija za restituciju odlučivaće sledeće nedelje o molbi za povraćaj imovine. Uprkos presudama, odbijaju se zahtevi za obeštećenje saradnika okupatora

Petar Holjac na smotri u Zemunu tokom okupacije
Petar Holjac na smotri u Zemunu
tokom okupacije

AGENCIJA za restituciju odlučivaće sledeće nedelje o jednom pomalo neobičnom zahtevu: naslednici pokojnog Petra Holjca, železničara iz Zemuna, pripadnika Ustaškog pokreta, tražili su povraćaj njegove imovine (kuće i placa). Holjac je, mada postoje dokazi da je pripadao Ustaškom taboru za Zemun br. 3, rehabilitovan odlukom Višeg suda u Beogradu, u junu 2014. Uprkos tome, Agencija za restituciju verovatno će, kako saznajemo, odbiti zahtev naslednika jer je po Zakonu o povraćaju imovine i obeštećenju zabranjeno vraćati imovinu pripadnicima okupacionih snaga za vreme Drugog svetskog rata.

Viši sud je, odlučujući o časti i ugledu Holjca, utvrdio, kako se navodi u rešenju, da je ovaj Zemunac lišen života iz političkih i ideoloških razloga, pa se zato smatra neosuđivanim i poništavaju se sve pravne posledice proistekle iz takve osude, uključujući i konfiskaciju imovine.

Holjac je, kako se navodi u obrazloženju rešenja, ubijen odmah posle oslobađanja Zemuna, 22. oktobra 1944. Sa najstarijim sinom Ivom, odveden je u kamionu punom žitelja Istarske ulice u pravcu Dunavskog keja, gde mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je streljan blizu Stare kapetanije i današnjeg restorana „Venecija“. Sledećeg jutra u porodičnu kuću porodice Holjac došli su partizani i popisali sve vredne pokretne stvari. Polovina imovine je 1949. konfiskovana, a druga polovina eksproprisana.

Naslednici Petra Holjca tvrdili su da je on bio žrtva iz političkih i ideoloških razloga, s obzirom na to da je Hrvat i monarhista. Sud je ovo prihvatio i naveo da je Holjac, budući da je lišen života a da protiv njega nije vođen nikakav krivični postupak, u kojem bi imao pravo na odbranu i pravne lekove, „nastradao kao civilna žrtva progona i nasilja“.

Uprkos tome što je sud poništio konfiskaciju, u Agenciji za restituciju objašnjavaju da takva odluka za njih nija obavezujuća. Mada sprovedena rehabilitacija jeste uslov za restituciju, njen ishod ne mora da bude presudan. Agencija se, kažu, drži zakona, a on kaže da se ne sme vraćati imovina pripadnicima okupatorskih snaga.

Ustasa_ZemunNegativna odluka u „slučaju Holjac“ ne bi bila prva odluka da nekome ko je rehabilitovan ne bude vraćena imovina jer je pripadao okupacionim snagama. Tako je Agencija lane odbila zahtev porodice Adama Filipovića, ratnog potpredsednika opštine Zemun, koji je rehabilitovan odlukom beogradskog Višeg suda 2012. Filipović je takođe živeo u Zemunu i streljan je 6. novembra 1944, bez sprovedenog sudskog postupka i osude.

I njegova imovina je konfiskovana, a on je 1945. proglašen za ratnog zločinca i narodnog neprijatelja. Nove narodne vlasti stavljale su mu na teret da je istovremeno bio i četnik i ustaša. Kada je video da Nemci gube, navodno se povezao sa predsednikom četničke organizacije za Srem Savom Petrovićem, i sa njim prikupljao pare za naoružavanje četnika.

Odluku Agencije za restituciju potvrdio je i drugostepeni organ.

TEST ZA NEDIĆA

POZIVAJUĆI se na saradnju sa okupatorskim snagama, Agencija za restituciju mogla bi da odbije i zahtev za povraćaj imovine naslednika ratnog premijera Milana Nedića. Ročište će biti održano 28. marta.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: