Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud još nije razmatrao Nedićevu rehabilitaciju

Do kraja ove godine neće biti poznato da li će biti usvojena žalba podnosioca zahteva za rehabilitaciju kvislinškog premijera
Milan Nedić (Foto: Vikipedija)
Milan Nedić (Foto: Vikipedija)

Po svemu sudeći, do kraja ove godine neće biti poznato da li će Apelacioni sud usvojiti žalbu podnosioca zahteva za rehabilitaciju Milana Nedića, saznaje „Politika”. Naime, krajem jula Viši sud u Beogradu odbacio je zahtev za poništenje uredbe FNRJ iz 1949. godine kojom je Nedić proglašen za ratnog zločinca i oduzeta su mu građanska prava i imovina. Na ovu odluku ubrzo su se žalili podnosioci zahteva, ali sudije Apelacionog suda još nisu većale na ovu temu.

Iako je najavljivano da je rok za donošenje odluke tri meseca, gotovo je nemoguće da za samo mesec dana ceo postupak bude završen. Advokat Zoran Živanović, zastupnik podnosilaca zahteva za Nedićevu rehabilitaciju, kaže da je reč o izuzetno velikom poslu i da sudije, po poslovniku, mogu da produže rok za donošenje odluke na devet meseci. Predmet je stigao u Apelacioni sud 3. septembra ove godine.

Aleksandar Nedić, praunuk Milana Nedića, kaže da se država, odbacujući njihov zahtev, zapravo dodvorava Nemcima.

– Podneli smo zahtev za ukidanje te nezakonite Uredbe iz 1949. godine, a sud je, odbacujući naš zahtev, poslao poruku da Nemci nisu krivi za zločine koji su se odigravali u Srbiji tokom okupacije, već je kriv naš narod. To se vidi iz obrazloženja odluke. Na taj način su izjednačili NDH sa Srbijom – ističe naš sagovornik.

Podsetio je da su Jevreji već bili pohapšeni kad je Nedić došao na vlast, što je radila Komesarska uprava. Dodaje da se Nediću stavlja na teret istrebljenje Roma, što je bio „zadatak” Specijalne policije kojom je komandovao Dragi Jovanović. Zloglasni ministar policije, kako kaže naš sagovornik, jeste bio član Nedićeve vlade, ali je bio odgovoran samo Gestapou. Dodao je da su podnosioci zahteva tražili da se ustanovi na koji je način Milan Nedić preminuo.

– Nikad nisam rekao da Nedić nije izvršio samoubistvo, ali smo želeli da se utvrde činjenice. Međutim, sud nikad nije pozvao svedoke koji bi govorili na tu temu, a koje smo predložili – reči su njegovog praunuka.

Milan Nedić je, prema zvaničnim izveštajima, 4. februara 1946. izvršio samoubistvo, skočivši kroz prozor istražnog zatvora. Predlagači su zahtevom tražili i da bude utvrđeno da je general Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke, kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga.

Zahtev za rehabilitaciju Nedića su 2008. godine podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić, a suđenje je počelo 2015. godine. Održano je 12 ročišta i saslušano šest svedoka, među kojima su bili i, sada pokojni, Žarko Vidović, čuveni istoričar, bivši skojevac i zatočenik logora Jasenovac i Starog sajmišta, kao i monahinja Jevrosima iz manastira Trojeručica, majka bivšeg ministra kulture Bratislava Petkovića. Sudu je dostavljeno nekoliko hiljada stranica raznih dokumenata, od kojih je najviše pristiglo iz Arhiva Srbije.

Autor: Jelena Popadić

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: