fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sud i Tužilaštvo diskriminišu srpske žrtve po željama SDA

Savjet Bezbjednosti
Savjet Bezbjednosti

Sud i Tužilaštvo BiH ispoljavaju obrazac i diskriminacije srpskih žrtava ratnih zločina i postupanja prema željama bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), navodi se u 14. Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

Međunarodna krizna grupa, podsjeća se u Izvještaju, kritikovala je Tužilaštvo zbog neprocesuiranja nekih od najužasnijih ratnih zločina nad Srbima, a zamjenik šefa američke misije Nikolas Hil nedavno je primijetio da se „generalno smatra da je glavni tužilac pod velikim uticajem bošnjačkih političkih snaga“ i da postoje „pritužbe da tužilaštvo ima previše tvrdokornih sljedbenika SDA“.

Sarajevski „Bosnia tajms“, analizirajući da li Tužilaštvo može da se „dokaže kao nezavisno i nepristrasno“ podizanjem optužnice protiv bošnjačkih generala, smatra da je „pitanje samo smije li zatražiti i hoće li dobiti politički blagoslov vladajućih bošnjačkih struktura, dodavši da će taj blagoslov prvo biti zatražen od Bakira Izetbegovića“.

„U intervjuu iz oktobra ove godine, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju optužio je Tužilaštvo BiH da u dovoljnoj mjeri ne procesuira ratne zločine, rekavši da nije uvijek ubijeđen da su svi tužioci opredijeljeni za napredovanje rada na predmetima ratnog zločina“, dodaje se u Izvještaju.

Od 7.480 poginulih srpskih civila, Sud BiH izrekao je pravosnažnu osuđujuću presudu za svega 10 poginulih, a ova povreda vladavine prava i pravde, naravno, stvorila je ozbiljnu prepreku pomirenju.

„Sud BiH i Tužilaštvo BiH takođe su proširili svoju nadležnost nezakonitim sredstvima, i izuzimaju predmete iz nadležnosti entiteta kad god im se prohtije. Zvaničnici i stručnjaci EU slažu se sa Vladom Republike Srpske u tome da sudska praksa Suda krši evropske standarde o pravnoj sigurnosti i načelo prirodnog sudije“, stav je Republike Srpske iznesen u Izvještaju.

Pored toga, napominje se, pravosuđe BiH funkcioniše na neprihvatljivo netransparentan način, čime javnost uskraćuje za informacije na koje ima pravo i izaziva nepovjerenje.

Navodi se primjer da je Sud BiH zaustavio objavljivanje svih odluka u jesen 2012. godine i da i dalje drži sve odluke daleko od očiju javnosti, osim presude za ratne zločine. Tokom prošle godine, Sud je čak sa svoje internet stranice povukao svoje ranije sedmične izvještaje o radu, koji su često jedini način da se utvrdi koje odluke je Sud donio u pogledu optuženih.

Tužilaštvo BiH je nedavno odbilo da sudiji iz Velike Britanije dozvoli pristup istragama koje vodi kako bi izvršio analizu istraga i procesuiranja za Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Proces centralizacije, na čijem čelu stoje Bošnjaci i visoki predstavnik, rezultirao je ne samo neefikasnim institucijama i disfunkcionalnom politikom, nego je stvorio pravu prijetnju po bezbjednost.

„Po broju boraca koje daje u ISIS po glavi stanovnika, BiH je četvrta u svijetu i prva u Evropi. Nažalost, ova činjenica ima veze sa kršenjem sporazuma. Bošnjački funkcioneri na nivou BiH podržali su protivpravno formiranje obavještajne službe, tužilačkih i sudskih institucija od visokog predstavnika, a sada se protive reformama nužnim za vraćanje tih nadležnosti entitetima“, ističe se u Izvještaju.

U Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN navodi se da ove institucije na nivou BiH štite Bošnjake, između ostalog, i aktuelne javne zvaničnike, od istrage i procesuiranja za ratne zločine u vezi sa odredom „El mudžahedin“, umjesto da se suoče sa korijenima islamskog terorizma u BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Opet SIPA hapsi Srbe zbog navodnih ratnih zločina

Opet hapšenja Srba zbog navodnih ratnih zločina, četvorica iza rešetaka!

„Dželat“ bi hteo da bude žrtva

 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: