fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Studije Holokausta na Kragujevačkom univerzitetu

U temelju programa je jevrejska kultura, ali i duga istorija evropskog antisemitizma koji je doveo do nestanka milionske populacije Jevreja, kaže rukovodilac Centra za studije sećanja Katarina Melić.
Univerzitet u Kragujevcu (foto B. Kartalović)

Od zimskog semestra školske 2021/22. studenti Kragujevačkog univerziteta moći će da pohađaju i studije Holokausta. Ovaj novi program će se realizovati u okviru Centra za studije sećanja kojim rukovodi profesorka Katarina Melić, šefica Katedre za romanistiku na Filološko-umetničkom fakultetu.

Centar za studije sećanja osnovan je 2020. godine, s ciljem da se u Srbiji, po ugledu na neke evropske zemlje, utvrdi multidisciplinarna platforma za izučavanje kulture sećanje, a studije Holokausta su prvi veliki projekat ove naučnoistraživačke jedinice Univerziteta u Kragujevcu.

– Studije Holokausta u Srbiji podržala je Međunarodna jevrejska organizacija „Klejms konferens” iz Amerike, koja je Centru za studije sećanja u Kragujevcu odobrila i finansijska sredstva za sprovođenje nastave. Studije su osmišljene tako da se studenti različitih profila, najpre društveno-humanističkih nauka, upoznaju s istorijskim kontekstom koji je prethodio Holokaustu. Predavanja pokrivaju različite oblasti, a u temelju programa je jevrejska kultura, kao i duga istorija evropskog antisemitizma koji je doveo do nestanka milionske populacije Jevreja – navodi profesorka Melić u razgovoru za „Politiku”.

Studije Holokausta su besplatne i moći će da ih upišu svi zainteresovani studenti, s tim da će rezultati biti bodovani u skladu s pravilnikom o vannastavnim aktivnostima.

– U Centru za studije sećanja studenti će imati mogućnost da razviju veštine neophodne za analiziranje složene istorije Holokausta i njegovog uticaja na današnji svet. Studije Holokausta, između ostalog, treba da podstaknu na razmišljanje u kojoj se meri genocid, rat i diktatura mogu shvatiti kao elementi koji definišu istoriju 20. veka. Takođe, kursevi će studentima omogućiti i uvid u nedostatke u domenu kulture sećanje i politike zaborava, podstičući ih na kritičko mišljenje – objašnjava naša sagovornica.

Predavanja na studijama Holokausta biće posvećena i programima ustanova kulture, posebno načinu na koji one čuvaju pamćenje lokalne zajednice. U tom kontekstu je, prema rečima profesorke Melić, važno što će studije Holokausta, prvi put u Srbiji, biti organizovane baš u Kragujevcu, gradu koji je u istorija 20. veka mapiran kao mesto sećanja.

– Tokom pedagoškog rada uvidela sam da mladi nedovoljno poznaju istoriju, pa se dvoume čak i oko važnih datuma. Pojedini studenti Univerziteta u Kragujevcu nisu na pravi način upoznati s tragičnim događajima iz oktobra 1941. godine, kada su u nacističkoj odmazdi streljani civili. Tome je doprineo i naš obrazovni sistem gde bi štošta trebalo poboljšati – ističe sagovornica „Politike”.

Osim profesorke Melić, kurseve na studijama Holokausta, koji počinju ovog oktobra, držaće i njene kolege iz Kragujevca i Beograda, Milena Dragićević Šešić, Milena Nešić Pavković, Jelena Erdeljan, Dragan Bošković, Slavko Đorđević, te Vuk Dautović. Prijavu za pohađanje nastave zainteresovani studenti mogu podneti preko sajta Univerziteta u Kragujevcu.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: