fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Studenti istorije u posjeti srpskim stratištima u Hercegovini

Grupa od 70 studenata i pet profesora, uglavnom sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta iz Niša, ali i sa drugih studijskih programa posjetila je danas jamu Ržani Do i spomen kosturnicu u selu Veličani, gdje su došli u okviru stručne ekskurzije – zajedničkog programa filozofskih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Niša.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović, jedan od inicijatora i domaćin studentske posjete istorijskim mjestima stradanja Srba na ovim prostorima, izrazio je zadovoljstvo što su studenti iz Niša sa svojim profesorima imali priliku da vide srpska stratišta u Hercegovini. On je naveo da je sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Nišu došao na ideju o ovoj posjeti, znajući da kultura sjećanja kod Srba ima dva velika nedostatka – neznanje i međusobno nepoznavanje.

20210904_184831.jpg (225 KB)
Draga Mastilović

„Djeca iz Srbije veoma malo znaju o stradanju Srba na prostoru BiH, dok naša djeca nisu upoznata o stradanju našeg naroda u južnoj i istočnoj Srbiji, tako da smo sa kolegama iz Niša došli na ideju da bolje upoznamo studente naših univerziteta“, kazao je Mastilović.

On je precizirao da je ovo nastavak saradnje koja je otpočela ovog ljeta, kada je organizovana ljetna škola istorije u manastiru Prohor Pčinski, u organizaciji Eparhije vranjske, a u okviru koje su učestvovali studenti istorije svih srpskih univerziteta.

20210904_192049.jpg (146 KB)

„Mislim da se srpski narod na srpskim etničkim prostorima veoma slabo poznaje i ovo je jedan od načina prevazilaženja tih problema i neko kretanje prema nacionalnoj integraciji. Iz toga je proistekla ideja o ovakvim posjetama studenata Srpskoj i Srbiji, za koje vjerujemo da će postati tradicionalne“, rekao je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović i dodao da će biti organizovane i posjete Filozofskom fakultetu u Nišu.

Na otvoru zabetonirane jame, studentima iz Niša obratili su se Miomir Korać i Manojlo Ćuk, potomci stradalnika koji su bačeni u Jagodnjaču.

20210904_185214.jpg (249 KB)

Lazar Dimitrijević, student četvrte godine na studijskom programu istorija, Filozofskog fakulteta u Nišu izjavio je da ranije nije imao priliku da dođe na brojna srpska stratišta širom Republike Srpske. On kaže da je posjeta jami Ržani Do četvrto stratište koje je sa kolegama obišao u okviru stručne ekskurzije.

„ Ovo je samo dodatni podstrek svima nama da radimo na izgradnji jedinstva srpskog naroda, jer vrijeme je da nestanu sve podjele u našem narodu, kako bi gradili ljepšu budućnost, u kojoj se ovakve stvari više nikada neće ponoviti“, rekao je Lazarević.

20210904_192004.jpg (160 KB)

Prije posjete srpskim stratištima u okolini Trebinja, studenti su posjetili Stari Brod na Drini, Srpsko vojničko spomen-groblju Mali Zejtinlik na Sokocu, Sarajevo, Mostar, Žitomislić i Prebilovce.

Izvor:

RADIO TREBINjE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: